Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Aragonie 2016: Kvalifikacím vládli Márquez, Lowes a Bastianini

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Trojice mužů zítra odstartuje do motocyklové Velké ceny Aragonie z prvních míst: Marc Márquez (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3).

Cirkus MS silničních motocyklů se přesunul na tento víkend z Itálie do Španělska. Čtrnáctou zastávkou letošního šampionátu je Motorland Aragón, který se nachází severozápadně od města  Alcañiz. Na Pyrenejském poloostrově se poslední léta konají každý rok čtyři závody. Tento je celkově třetí v pořadí, zbývá pak ještě Valencie, která kalendář uzavírá. Ten provizorní na příští rok už je hotov, obsahuje opět 18 víkendů. V Brně se pojede dříve než obvykle, závody se konají u6 6. srpna.

MotoGP

Nicky Hayden je zpátky alespoň na skok. Mistr světa 2006 odešel po loňské sezóně do superbiků, už dokázal i jednou v Malajsii vyhrát, ale nyní nahradil v týmu Marca van der Stratena Jacka Millera. Ten si léčí zranění z Rakouska, ukázalo se, že kromě obratle a zápěstí má ještě jednu zlomeninu ruky. Do týmu Avintia se vrátil Loris Baz, ale u Ducati chybí Andrea Iannone, pochroumaná záda stále bolí. Tech 3 ještě nenasadil Bradleyho Smithe. Zaskakují opět Michele Pirro v případě italské značky, respektive Alex Lowes u Hervého Poncharala.

Třem volným měřením sil dominovali piloti Repsol Hondy, nejdříve Marc Márquez, poté Dani Pedrosa a pak znovu první jmenovaný. V tom posledním se hodně padalo. Třeba Pol Espargaró, do jeho letící motorky pak narazil Danilo Petrucci, kterého samozřejmě poslala k zemi. Když traťoví maršálové odváželi hondu Nickyho Haydena, leknutím ji upustili, protože se k nim blížily po asfaltu motocykly Marca Márqueze a opět Pola Espargara. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Jediný, kdo musel být ošetřen zdravotníky, byl Alex Lowes, který se potkal se zemí jinde.

Čtvrtý půlhodinový trénink, ten následuje po sobotní kvalifikaci Moto3, dnes patřil znovu Marcu Márquezovi. Na zemi se octl Eugene Laverty, díkybohu bez následků. Boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. V Q1 se radovali Danilo Petrucci a Stefan Bradl, šli tedy dále. Němcova aprilia svou rychlostí překvapila. Michele Pirro měl smůlu, byl pomalý a ještě si v závěru ustlal.

Ve druhé části, která rozhoduje o postavení na roštu na předních příčkách, neměl opět nikdo na Marca Márqueze (1:47,1 min). Ani Maverick Viñales, ani Jorge Lorezo, který na poslední chvíli zajel třetí čas. Tentokrát se s asfaltem potkali těsně před koncem Cal Crutchlow a Dani Pedrosa. Dani ztratil druhou řadu ve prospěch Rossiho, spolu s ním tam budou stát Dovizioso a právě Brit. Znamená to zároveň čtyři různé značky na prvních čtyřech místech: Hondu, Suzuki, Yamahu a Ducati.

VC Aragonie MotoGP 2016 – Kvalifikace (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 1:47,117 min
2. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:47,748 min
3. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:47,778 min
4. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 1:47,819 min
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda 1:47,843 min
6. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:47,951 min
7. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team 1:48,017 min
8. Aleix Espargaró Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:48,230 min
9. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Yakhnich 1:48,236 min
10. Scott Redding Ducati Octo Pramac Yakhnich 1:48,242 min

Moto2

Tým Red Bull KTM Ajo překvapivě bude příští rok jezdit i v Moto2. Jistě, Aki Ajo už zde tým má, jezdí za něj Johann Zarco. Ten se ale posune o kubaturu výše. Nastává paradoxní situace, protože stroj na příští rok musí mít motor Honda. Jaké značky bude rám, není známo, zda vlastní, či rakouská značka použije dominantní německý Kalex. Jezdecké obsazení však ano, pojedou Brad Binder a Miguel Oliveira, který se k týmu vrací po roční pauze, i když v jiné třídě. V Aragonii však ještě v barvách Leopard Racing startovat nebude, v prvním tréninku se srazil s Francem Morbidellim a má zlomenou klíční kost. Od Leopardu navíc z Moto3 přechází k Situ Ponsovi Fabio Quartararo.

Pátečnímu dopoledni kraloval ve čtyřdobých šestistovkách Sam Lowes, odpoledne pak uzavřel nejlepším časem Takaaki Nakagami. Dnes byl zase nejrychlejší Álex Márquez. Kvalifikace Moto2 sobotní program vždy zakončuje, trvá 45 minut. Lorenzo Baldassarri spadl ve chvíli, kdy se pohyboval na čtvrtém místě výsledkové listiny (před ním byli mladší Márquez, Zarco a Folger) a jeho kalex ho málem přišpendlil k trati.

Álex Márquez pak napodobil svého bratra a usadil se v čele, záhy jej doplnil Nakagami. Devět minut před koncem oba zdolal Sam Lowes (1,53,2 min). Ještě si lehnul Xavi Vierge, ale na prvních místech se už nic nezměnilo. První dvě řady mají tedy složení S. Lowes - Á. Márquez - Nakagami, respektive Folger - Zarco - Baldassarri.

Po delší době se ve startovním poli objevili Tetsuta Nagashima (Ajo Motorsport), Jihoafričan Steven Odendaal (AGR Team), oba s kalexy a Francouz Alan Techer na stroji NTS. Po zranění se vrátil Dominique Aegerter, jeho náhradník v týmu Interwetten, Španěl Iker Lecuona, při dvou předchozích pokusech nebodoval.

VC Aragonie Moto2 2016 – Kvalifikace (Top 10)
1. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 1:53,207 min
2. Álex Márquez Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 1:53,261 min
3. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia 1:53,491 min
4. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP 1:53,501 min
5. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 1:53,659 min
6. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Team 1:53,750 min
7. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 1:53,844 min
8. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten 1:53,998 min
9. Axel Pons Kalex AGR Team 1:54,001 min
10. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team 1:54,027 min

Moto3

Nejmenší a nejslabší kubatura čtyřdobých dvěstěpadesátek Moto3 zná obsazení dalších dvou stájí na příští sezónu. Red Bull KTM Ajo angažoval Itala Antonelliho, který letos nemá příliš povedenou sezónu. Nizozemec Bendsneyder zůstává. Již vzpomínaný Leopard Racing pro rok 2017 nasadí Livia Loie a ponechá si Joana Mira, určitě však nepojede se třemi stroji jako letos, osud Andrey Locatelliho je tudíž zatím nejasný.

Úvod aragonského programu přinesl nejvíce štěstí Jorgemu Navarrovi, druhý včerejší trénink ovládl Brad Binder, který může už tento víkend získat titul... Třetí patřil pro změnu Quartararovi, Fabio nemá letos nijak oslnivou formu, bodoval jen v polovině závodů a nejlépe byl čtvrtý. Že by se mu konečně vrátila?

Bitvě o nejvýhodnější startovní pozici zpočátku dominoval Arón Canet před Lorenzem dalla Portou a Navarrem. Překvapivě se moc nepadalo, prvním byl až Fabio di Giannantonio po takřka 25 minutách ze čtyřiceti, které kvalifikace trvá. Krátce poté se do čela průběžného pořadí vyhoupl Brad Binder, ale Enea Bastianini ho překonal o půl sekundy, připsal si čas těsně pod 1:58,3 min.

Fantasticky jel Öttl, nakonec mu to ale stačilo jen na konec druhé řady, těsně za Caneta a před Bindera. Eneu už nikdo nedohnal, za ním ale bylo konečné pořadí velmi překvapivé. Navarro s Loiem se mu přiblížili na 0,2 s, čtvrtý Gabriel Rodrigo (!) měl ztrátu o desetinu větší. Kornfeil zajel o 1,4 horší čas než lídr, na lepší než 26. příčku to nestačilo. Zítra se musí Kuba prokousávat zezadu... Uspěl i Quartararo (osmý).

VC Aragonie Moto3 2016 – Kvalifikace (Top 10)
1. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 1:58,293 min
2. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 1:58,506 min
3. Livio Loi Honda RW Racing GP BV 1:58,521 min
4. Gabriel Rodrigo KTM RBA Racing Team 1:58,592 min
5. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 1:58,758 min
6. Philipp Öttl KTM Schedl GP Racing 1:58,787 min
7. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo 1:58,841 min
8. Fabio Quartararo KTM Leopard Racing 1:58,929 min
9. Hiroki Ono Honda Honda Team Asia 1:58,943 min
10. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo 1:58,978 min
26. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team 1:59,705 min
Aleš Dragoun
Diskuze (0)