Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Itálie 2017: Mugello se stalo svátkem domácích jezdců

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
V šesté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Mattia Pasini (Moto2) a Andrea Migno (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na okruhu v Mugellu vyhráli Maverick Viñales (MotoGP), Álex Márquez (Moto2) a Nicolò Bulega (Moto3), který prvenství vyrval soupeřům na poslední chvíli. Počasí se ve srovnání s pátkem a sobotou zhoršilo, u nás ráno pršelo, ani mnohem jižněji nebyla obloha zcela bez mráčku. Kapky se drobně spustily při klání prostřední třídy, ale vydatněji naštěstí nesprchlo. .

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP. Nejvýkonnějším motocyklům dominovaly stroje Ducati a Yamaha, nakonec se radoval Andrea Dovizioso. Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládla trojice Pasini – Lüthi – Márquez. Mattia Pasini ještě nikdy v Moto2 nestál na pódiu a nakonec se radoval z vítězství. Naposledy se mu to povedlo také v Mugellu, ale před osmi lety, ještě ve dvěstěpadesátkách. V nejslabší třídě triumfoval Andrea Migno (KTM Sky Racing Team VR46), povedlo se mu to poprvé v životě.

Dnešní souboje dvěstěpadesátek ukazovaly, jak může být motocyklový sport nádherný a sto tisíc diváků kolem trati jezdci této kubatury jistě potěšili. Hlavně ti místní! Neděli vůbec Italové zcela ovládli, vyhráli všechny tři závody.

MotoGP

22kolové klání odstartovalo v bouřlivé atmosféře, na trať nebylo kvůli žlutým dýmovnicím snad ani vidět. Prostě Italové... A ještě nejrychleji vypálil Valentino Rossi! Za dvěma modrými yamahami bylo červeno a oranžovo. Jenže Jorge Lorenzo měl skvělý start ze sedmé příčky, i když byl ze všech tří továrních strojů Ducati na roštu nejhorší. Brzy se ujal vedení, na čele probíhal souboj tří ladiček a domácí továrny. Jen Michele Pirro, čtvrtý v kvalifikaci, jezdil až za desítkou.

Áleix Espargaró (Aprilia) byl potrestán za ulitý start a nakonec stejně spadl. Lorenzo začal ztrácet a propadl se k oběma oranžovým hondám a Danilovi Petruccimu na satelitní „dukně“ týmu Pramac, ale Andrea Dovizioso se Rossiho a Viñalese držel jako klíště. Jenže Repsol Hondy byly opravdu pomalé, před Marca Márqueze se dokonce dostal i Álvaro Bautista (Ducati Aspar), ale jezdili spolu až do konce závodu. Pedrosa klesl až na závěr Top 10 a posléze z ní zmizel zcela.

Petrucci se naopak dotáhl na Rossiho a předjel jej! Nebylo to však vše, Danilo si vyšlápl i na Viñalese a na čele jsme tak viděli v italské Grand Prix dva italské stroje! Sice ne dlouho, ale přece. Jorge Lorenzo se odporoučel až na devítku za Zarca (Tech 3) a Iannoneho (Suzuki), i když pak o příčku postoupil. „Dovi“ si v čele vypracoval mírný náskok... Vydrží mu až do konce? Viñales měl na čtvrté letošní vítězství opravdu chuť, ale přiblížit už se nedokázal! Andrea Dovizioso slavil, naposledy vyhrál loni v Sepangu.

VC Itálie MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 41:32,126 min
2. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +1,281 s
3. Danilo Petrucci Ducati Octo Ramac Racing +2,334 s
4. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +3,685 s
5. Álvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +5,802 s
6. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +5,885 s
7. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +13,205 s
8. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +14,393 s
9. Michele Pirro Ducati Ducati Team +14,880 s
10. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +15,502 s
16. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +42,306 s

.

Průběžné pořadí MS po šesti závodech: 1. Maverick Viñales 105, 2. Andrea Dovizioso 79, 3. Valentino Rossi 75, 4. Marc Márquez 68, 5. Dani Pedrosa 68... 19. Karel Abraham 9

Moto2

Závod Moto2 byl vypsán na 21 kol. Za triumfem vyrazili Italové Franco Morbidelli a Mattia Pasini, následoval je Álex Márquez. Divoce vypadající kolize Takaakiho Nakagamiho a Lorenza Baldassarriho naštěstí skončila bez zranění. První trojce se brzy na záda přilepil Tom Lüthi, to už vedení převzal Pasini (Italtrans Racing Team) před oběma muži Marca van der Strattena. Mladší z bratrů Márquezů mu ale život pěkně znepříjemňoval. Druhou skupinu vedl Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo).

Morbidelli, vítěz čtyř letošních závodů, všech, které dokončil, neodolal Lüthimu a vlastně ani nestačil, protože začal ztrácet. Oliveira se od pronásledovatelů odpoutal, na čele „packu“ jel znovu skvělý „Pecco“ Bangaia (VR46). Jeho týmový kolega Stefano Manzi se bohužel odporoučel k zemi. Podobně zakončil své krátké vystoupení v týmu Interwetten i Danny Kent, upadl v dlouhé vracečce Correntaio. Mattia Pasini kontroloval čelo s drobným náskokem, jenže nejbližší sokové jej brzy začali stínovat a zkusili to na něj ve slipstreamu.

Jistého nic neměl, 6 kol před šachovnicovým praporkem se první trojka začala doslova prát. Lüthi se dokonce na chvilku dostal do vedení, ale pak přestal stačit. Bagnaiu odsunul Luca Marini a Francesco v posledním kole spadl. Jenže Švýcar neřekl své poslední slovo a vše si nechal na poslední kolo! Na Mattiu Pasiniho ale ani on, ani Álex Márquez dnes nestačili... Poprvé letos vyhrál někdo jiný než člen týmu Marc VDS.

VC Itálie Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team 39:30,974 min
2. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +0,052 s
3. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +0,136 s
4. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +3,643 s
5. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +5,124 s
6. Luca Marini Kalex Forward Racing Team +13,266 s
7. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +13,299 s
8. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +13,703 s
9. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +15,485 s
10. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +16,036 s

Průběžné pořadí MS po šesti závodech: 1. Franco Morbidelli 113, 2. Thomas Lüthi 100, 3. Álex Márquez 78, 4. Miguel Oliveira 70, 5. Francesco Bagnaia 53...

Moto3

Nejdůležitější událostí před dnešním závodem byla penalizace tří jezdců za bezdůvodně pomalou jízdu v kvalifikaci o dvanáct míst. Kromě Kaita Toby (Honda Team Asia) a Manuela Paglianiho (Mahindra CIP) se týkala i Jorgeho Martína (Gresini). Ten pochopitelně přišel o včerejší pole position, z ní vystartoval John McPhee (British Talent Team).

Nejlépe se však odlepil týmový kolega Martína Fabio di Giannantonio před Romanem Fenatim (Marinelli Rivacold Snipers) a Tatsukim Suzukim (SIC58 Squadra Corse). Hodně zlobil i Joan Mir (Leopard Racing), Martín se z třináctého místa rychle prokousal dopředu (všichni sedlají hondy). Doslova odnikud se na čele objevili i Marcos Ramírez a Darryn Binder, oba jezdci týmu Platinum Bay Real Estate na strojích KTM. Suzuki brzy odcouval na konec první desítky, pořadí se ale přelévalo každou zatáčku, vedoucí skupina čítala 13 jezdců. Pole vedl i Andrea Migno z týmu Valentina Rossiho, také jezdí s rakouským motocyklem.

Chvíli se dokonce skoro kompletní pole sjelo do jedné velké grupy! Po divokém pádu ji opustil Jules Danilo, parťák Fenatiho. Skončil debutant Edoardo Sintoni (Mahindra 3570-MTA), ten dostal divokou kartu. Někteří závodníci tempu nestačili, ale i tak šlo o překrásný závod. V jedné chvíli vedete a za tři zatáčky můžete být mimo body (třeba Nicolò Bulega, John McPhee, Romano Fenati). Vpředu se objevili i Sasaki, Öttl a Guevara, to už do konce závodu chybělo jen pět kol, úřadoval i Arón Canet. Kdo bude v téhle překrásné bitvě nejúspěšnější?

V posledním okruhu se oddělili Migno a di Giannantonio a rozhodlo se mezi nimi. Andrea porazil všechny piloty dosud dominantní Hondy a získal první vítězství kariéry. Juanfran Guevara (KTM RBA) obsadil poslední pódium, i když své soupeře vpředu dojel, čtvrté místo Darryna Bindera před Arónem Canetem (Honda Estrella Galicia 0,0) musely rozluštit až kamery... Tatsuki Suzuki, který byl dnes hodně vidět, bohužel nedokončil.

VC Itálie Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 39:43,963 min
2. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,037 s
3. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team +0,166 s
4. Darryn Binder KTM Platinum Bay Real Estate +0,362 s
5. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +0,364 s
6. John McPhee Honda British Talent Team +0,419 s
7. Joan Mir Honda Leopard Racing +0,556 s
8. Ayumu Sasaki Honda SIC Racing Team +0,710 s
9. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +0,772 s
10. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +1,125 s
20. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +3,053 s

Průběžné pořadí MS po šesti závodech: 1. Joan Mir 108, 2. Arón Canet 74, 3. Fabio di Giannantonio 71, 4. Romano Fenati 68, 5. Andrea Migno 68... 24. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - speedfred
4. 6. 2017 19:03
Moto GP
bolo celkom fajn,ako fanúšik Valeho ma troska mrzí 4 miesto. Na to ale v akom stave nastupoval,môžeme byť asi vďačný aj za tie body.
top spídy tam boli krásne,a hneď potom ostré brzdy,chlapci prilba dolu.