Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Katalánska 2017: Druhé vítězství v řadě pro Doviziosa a Ducati

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V sedmé GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Álex Márquez (Moto2) a Joan Mir (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na Circuit de Barcelona-Catalunya vyhráli poněkud překvapivě Jonas Folger (MotoGP), Álex Márquez (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). A počasí? Obrovské horko, déšť žádný.

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP. Nejvýkonnějším motocyklům vládli zpočátku jezdci Repsol Hondy, ale nakonec podruhé za sebou zvítězil Andrea Dovizioso. Tři ladičky propadly zcela, tedy nebýt satelitního týmu Tech 3. Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládl zcela bez konkurence Álex Márquez (Marc VDS, šasi Kalex). V nejslabší třídě triumfoval největší favorit na letošní titul Joan Mir (Honda Leopard Racing).

MotoGP

Startovní listina byla chudší o Bradleyho Smithe (KTM), který si včera zlomil malíček Už v ranním warm upu ale startoval Sylvain Guintoli, jemuž zdravotní problémy nedovolily zúčastnit se včerejší kvalifikace. Álex Rins se stále ještě neuzdravil, Francouz jej u Suzuki nahrazuje potřetí v řadě. Marc Márquez pokračoval v zahřívacím tréninku v sérii pádů, jen včera byl na zemi čtyřikrát...

25 kol v tropickém vedru (asfalt měl před startem 57 stupňů!) mělo dát zabrat hlavně pneumatikám. Nejlépe start zvládl Dani Pedrosa, obě Repsol Hondy sevřely do kleští Jorgeho Lorenza (Ducati). Exšampion se ovšem hned v prvním kole dostal do čela. Za stupni vítězů jeli v tu chvíli Dovizioso (Ducati) a Aleix Espargaró (Aprilia), kterého zdolal Jonas Folger (Tech 3 Yamaha). Tovární stroje tří ladiček se ale musely prokousat dopředu z hloubi druhé desítky.

Nejrychlejší aprilia klesala v poli dál, podlehla i Petruccimu (Pramac Ducati), který startoval z první řady, ale wheelie jej zbrzdilo. Propadal se i Álvaro Bautista (Aspar Ducati). Prvních pět jezdců jezdilo pohromadě a vedení převzaly oranžové stroje. Lorenzo chyboval a rázem byl až šestý. V sedmém kole se zakouřilo z nového, o 17 koní výkonnějšího motoru Espargarovy aprilie a Španěl skončil.

Před Jorgeho na červenobílé motorce se dostali i Bautista a Zarco (Tech 3), Dovizioso přitom jezdil druhý mezi Pedrosou a Marquézem na čele. Kontakt se špičkou udržoval i Folger. Bohužel upadl Jack Miller (Marc VDS Honda). Valentino Rossi se vyšplhal alespoň na osmé místo. Chybělo devět kol do konce, když vedení převzal „hladový Dovi“. Hondy neodpověděly, místo toho se praly mezi sebou! Jorge Lorenzo chytil druhý dech, zadní tvrdá guma mu držela a dostal se zpět na čtvrté místo. Modré yamahy uzavíraly Top 10. Katastrofa...

Bautista přehnal zatáčku v souboji s muži Tech 3, ale udržel se. Bohužel nevydržel Danilo Petrucci, který se potkal s asfaltem v závěru závodu. O triumfu Andrey Doviziosa, druhého za sebou, nebylo pochyb, stejně jako o druhé příčce Márqueze a třetí Pedrosy. Pozor, Andrea se dotáhl v celkové klasifikaci na Mavericka Viñalese! S tím, že by teoreticky mohl bojovat o titul, počítal málokdo... Karel Abraham dostal penalizaci za „říznutou“ zatáčku, přesto si z Katalánska odváží dva body.

VC Katalánska MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 44:41,518 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +3,544 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +6,774 s
4. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +9,608 s
5. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +13,838 s
6. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +13,921 s
7. Álvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +16,763 s
8. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +20,821 s
9. Héctor Barberá Ducati Reale Avintia Racing +23,952 s
10. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +24,189 s
14. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +39,436 s

Průběžné pořadí MS po sedmi závodech: 1. Maverick Viñales 111, 2. Andrea Dovizioso 104, 3. Marc Márquez 88, 4. Dani Pedrosa 84, 5. Valentino Rossi 83... 19. Karel Abraham 11

Moto2

Tom Lüthi se hned po startu nevešel do první zatáčky, bylo tam příliš těsno. Propadl se pak cíleně na šesté místo, aby nedostal trest. Havaroval Japonec Nagashima, jako důležitější se pro vývoj závodu jevilo to, že Álex Márquez ostatním hned ujel. Hlavně Pasinimu a Morbidellimu, kteří si to spolu hezky rozdávali. Za nimi jezdila trojice Oliveira – Lüthi – Baldassarri, první dva se brzy začali dotahovat, pouze poslední ztrácel.

K zemi se odporoučel Tarran Mackenzie, klasicky, byl příliš široký, podklouzlo mu přední kolo a letěl. Rozhořel se souboj mezi Morbidellim, Lüthim a Oliveirou, navíc poměrně divoký. Vítěz z Mugella Mattia Pasini tedy této trojce odjel... Spadl Sandro Cortese, Franco Morbidelli se propadl dokonce až na šesté místo za Baldassarriho. Álex Márquez měl v čele náskok už přes čtyři sekundy a v tu chvíli se souboje odehrávaly až o osmou příčku ve skupině vedené Nakagamim, Viergem a Quartararem. Před nimi jezdil v poklidu Jorge Navarro.

Až na počáteční bitvy celkem nudný závod, jen v posledním kole došlo ke kolizi Takaakiho Nakagamiho a Marcela Schröttera, kterou odnesl pádem Němec, skončil dominantním vítězstvím Álexe Márqueze pro Marca van der Strattena. Na pódium spolu s ním vystoupili Mattia Pasini (Italtrans Racing Team) a Thomas Lüthi (Interwetten).

VC Katalánska Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 42:40,502 min
2. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +3,525 s
3. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +4,452 s
4. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +5,322 s
5. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Racing Team +9,930 s
6. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +14,172 s
7. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +16,192 s
8. Fabio Quartararo Kalex Pons HP40 +18,217 s
9. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +19,096 s
10. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +19,179 s

Průběžné pořadí MS po sedmi závodech: 1. Franco Morbidelli 123, 2. Thomas Lüthi 116, 3. Álex Márquez 103, 4. Miguel Oliveira 83, 5. Mattia Pasini 69...

Moto3

Nejdůležitější událostí před dnešním závodem byla penalizace Aróna Caneta za obtěžování Romana Fenatiho a gestikulaci po výjezdu z boxů. Ztratil první řadu, posunul se na páté místo, do první řady tak přeskočil právě Ital, který byl včera čtvrtý. Tresty se nevyhnuly ani Bulegovi, vítězi z Mugella Mignovi a Tonymu Arbolinovi, ale bez vlivu na první příčky na roštu.

Na jezdce čtyřdobých dvěstěpadesátek čekalo 22 kol. Nejlépe vyrazil Juanfran Guevara, ale brzy jej překonali Fenati s Mirem. Joan Mir příští rok přestoupí do Moto2 k týmu Marc VDS. Na čtyři roky! Získá letos titul? Pokud ne, bude k tomu mít dost příležitostí o třídu výše... První skupina pěti jezdců (včetně Caneta, Martína a di Giannantonia) ostatním lehounce odjela, ale vzdálenosti se měnily. Guevara brzy odcouval až za první desítku.

Havaroval Vicente Pérez, jezdec na divokou kartu (nicméně velmi rychlý, ještě o něm asi uslyšíme...). „Domácí“ Gabriel Rodrigo (reprezentuje sice Argentinu, ale žije v Andalusii a narodil se v Barceloně!) absolvoval pomalý pád, ale potkal se s motorkou. Přední grupa se rozšířila ještě o Eneu Bastianiniho a skutečně zatroubila k útoku. Jenže se do ní navíc dotáhli rychlí Ramírez a Suzuki.

O vítězi ještě nebylo rozhodnuto ani zdaleka. Pět kol před cílem odskočil Romano Fenati. Ramírez udělal chybu, musel mimo trať, kterou si zkrátil, ale na asfaltové části, takže se vrátil zpět na své místo, aby nedostal penalizaci. Do souboje o triumf se v předposledním kole zapojilo pět jezdců. V posledních dvou šikanách však excelentně zaúřadoval lídr šampionátu Joan Mir (Leopard Racing) a Fenati, Martín, Bastianini, Canet ani ostatní už na jeho atak nenašli odpověď.

VC Katalánska Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 42:11,846 min
2. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,191 s
3. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,279 s
4. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +0,462 s
5. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +0,674 s
6. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +0,740 s
7. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +1,143 s
8. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +1,389 s
9. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +1,662 s
10. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +1,863 s
22. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +23,376 s

Průběžné pořadí MS po sedmi závodech: 1. Joan Mir 133, 2. Romano Fenati 88, 3. Arón Canet 85, 4. Fabio di Giannantonio 80, 5. Andrea Migno 76... 24. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)