Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Rakouska 2016: Italové vládli v MotoGP a Kornfeilovi se nedařilo

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Kvalifikaci na desátý závod letošní sezóny, kterým je NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich na okruhu Red Bull Ring ovládli v jednotlivých třídách Andrea Iannone (MotoGP), Johann Zarco (Moto2) a Joan Mir (Moto3).

Podnikem v Rakousku začala druhá polovina letošního mistrovství světa. Do země našich jižních sousedů se vrátil šampionát poprvé od roku 1997. Na trati nedaleko města Spielberg se závodilo poprvé v roce 1969. V současné podobě má trať délku 4,318 kilometru a deset zatáček, tři levé a devět pravých. Výškový rozdíl činí 65 metrů, šířka okruhu je 13 metrů a nejdelší rovina je dlouhá 626 metrů.

Francouzský výrobce pneumatik Michelin připravil tři varianty přední gumy (měkká, střední a tvrdá směs) a dvě na zadní slick (střední a tvrdá). Ačkoliv počasí často ovlivňuje závody na rakouské trati, do kvalifikace déšť nezasáhl. Nemělo by pršet ani v průběhu neděle a teploty mají oscilovat mezi 19 až 26 stupni Celsia.

Ještě než se začalo v Rakousku závodit, mohli se radovat pořadatelé předchozího podniku na Sachsenringu. Španělská společnost Dorna Sports, která organizuje MotoGP, totiž podepsala s německými pořadateli smlouvu do konce roku 2021. Potvrdil to Carmelo Ezpeleta, šéf Dorna Sports.

MotoGP

Kvalifikace vyšla excelentně italským jezdcům, kteří obsadili kompletně první řadu na startu v pořadí: Andrea Iannone (Ducati), Valentino Rossi (Yamaha) a Andrea Dovizioso (Ducati).

Továrním mužům od Ducati Iannonemu a Doviziosovi se dařilo v Rakousku od prvních tréninků a neustále okupovali nejvyšší příčky výsledkové listiny. V závěrečné části kvalifikace, ve které bojuje dvanáct nejrychlejších, vedl v polovině vymezených patnácti minut Iannone. Pak však zabral obhájce titulu Jorge Lorenzo, ale v závěrečných kolech však dokázal vylepšit Iannone svůj čas ještě o půl sekundy a letos poprvé odstartuje z nejlepší pozice.

Smůlu měl zmíněný Lorenzo (Yamaha), kterému v dojezdovém kole po skončení tréninku zřejmě došel benzin a jeho motocykl musel být dotlačen po obslužné komunikaci do boxů. Čtvrtým časem se však i přes problém dostal do druhé řady na startovním roštu. Vedle něj se postaví Marc Marquez (Honda), který vede průběžné pořadí šampionátu s náskokem 48 bodů.

Moto2

Z nejlepší pozice na startu se zítra odlepí obhájce titulu a vedoucí jezdec klasifikace střední třídy Johann Zarco. Je to jeho druhá vyhraná kvalifikace v letošní sezoně.

Ještě deset minut před koncem vymezených pětačtyřiceti minut byl na rakouském asfaltu klid. Pak však začaly nabírat závěrečné pokusy jezdců nabírat na síle. Zarco ve svém posledním okruhu „dal“ čas, na který už nikdo jiný nestačil.

Společně s ním se do první řady na startu postaví Ital Franco Morbidelli, jenž si „sáhl“ na nejlepší kvalifikaci sezony. Společně s nimi bude stát vpředu Švýcar Thomas Lüthi, který se pokusí o útok na třetí místo v průběžném pořadí mistrovství světa. Jeho největší soupeři Brit Sam Lowes a Španěl Alex Rins odstartují až ze třetí řady.

Moto3

Poprvé v životě vyhrál kvalifikaci devatenáctiletý Španěl Joan Mir. Druhý jezdec Red Bull Rookies Cupu z roku 2014 měl zatím na kontě nejlepší kvalifikační výsledek páté místo z letošní sezony v Argentině.

V závěru tréninku v Rakousku sice Mir spadl ve štěrkové zóně, ale jeho čas už nikdo nedokázal překonat. Našlápnuto měl vedoucí jezdec průběžného pořadí Brad Binder. V závěrečném kole však doplatil na blázna jménem Alberto Arenas. Ten se vrátil na trať na výjezdu ze třetí zatáčky a nepodíval se kolem sebe. Binder musel přibrzdit, aby do něj nenarazil a zjevně ztratil více než 0,107 sekundy, které ho dělily od nejlepší pozice na startu.

Kvalifikace se nepovedla jedinému českému zástupci nejen ve třídě Moto3, ale v celém šampionátu Jakubu Kornfeilovi. Třiadvacetiletý člen malajské stáje Drive M7 SIC Racing Teamu se jednu chvíli pohyboval během tréninku na sedmnáctém místě, ale nakonec se propadl na pětadvacátou pozici. Je to jeho nejhorší trénink v šampionátu 2016. Můžeme doufat, že v neděli vylepší svých 58 bodů a deváté místo v průběžném pořadí.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Avatar - O5kar
13. 8. 2016 19:14
Marc Marquez
Je můj jasný favorit v MotoGP.