Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Velké Británie 2018 se kvůli dešti neuskutečnila

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Dvanáctý závod letošní sezóny silničního motocyklového MS byl kvůli nepříznivému počasí po čtyřapůlhodinovém čekání zrušen. Neodjela se ani jedna kubatura.

V minulých dnech bylo oznámeno několik změn barev mezi jezdci všech tří kubatur. Skot John McPhee pro příští rok zůstává v Moto3, ale přesouvá se od CIP (KTM) k Hondě a týmu SIC Racing. Sam Lowes se vrací v prostřední třídě k Faustovi Gresinimu, jeho tým reprezentoval už v roce 2016. Tom Lüthi přestupuje z MotoGP také do Moto2, ke stáji Dynavolt Intact GP.

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na britskou Grand Prix v Silverstone vyhráli Maverick Viñales (MotoGP), Marcel Schrötter (Moto2) a Marco Bezzecchi (Moto3). V MotoGP měl nepříjemný pád Bradley Smith (KTM), ale nic se mu nestalo, do boxů jej odvezl Cal Crutchlow na své hondě týmu LCR, udělal z ní na chvíli motorku pro dva. Jelo se za sucha, déšť přišel při warm upu Moto3 a vydržel dále. Teploty se pohybovaly jen kolem 13 stupňů.

Závody původně měly začít tradičně třídou Moto3, pak pokračovat královskou MotoGP a nakonec celý víkend uzavřít kláním Moto2, což je trochu atypické. Nakonec byla bitva nejprestižnější kubatury posunuta na samotný začátek (stejný sled měly i ranní warm upy). Preventivně, kvůli nevyzpytatelnému anglickému počasí a také kvůli možnému krytí s GP Belgie formule 1, což zakazují smlouvy s televizními stanicemi. Nový asfalt v Silverstone je překvapivě hrbolatý a špatně odvodňuje, proto se tam drží voda.

MotoGP

Tito Rabat, který nejošklivěji ze všech odnesl včerejší hromadný pád ve čtvrtém tréninku MotoGP, byl večer úspěšně operován, zlomeniny nohy má zafixovány. Měl smůlu, už od nehody odcházel, ale polámala jej letící honda Franca Morbidelliho. O tom, kdy se vrátí za řídítka, je samozřejmě zatím zbytečné spekulovat, neví se zatím ani to, kdo jej nahradí.

Klání královské kubatury vypsané původně na 20 okruhů coby mokré začalo problémy Álvara Bautisty, který se už cestou na rošt nevešel na trať se spoustou stojící vody a musel mimo. Déšť sílil, nestartovalo se. Safety cary BMW objížděly okruh, zda je způsobilý, ale nebyl. Jezdci zase zmizeli v boxech. Cal Crutchlow se objevil s papírem, na kterém bylo napsáno „Let's race tomorrow” (Závoďme zítra). Danilovi Petruccimu (Pramac Ducati) začíná zítra britská dovolená a nechal se slyšet s patřičnou dávkou ironie, že bude maximálně tak rybařit. Jeho týmový kolega Jack Miller hladil hladkou gumu svého stroje.

Předpověď byla i nadále nepříznivá, ve 13:30 se sešli zástupci promotéra (Dorna) a týmů (IRTA) s jezdci. Záhy bylo jasné, že v pondělí se závodit nebude. Okruh objížděly speciály, které jej čistily od vody – a také znovu safety car. Start byl posunut na třetí hodinu odpolední, pokud bude vyhovovat, závod pak zkrácen na 16 kol. Jenže došlo opět ke změně. Někteří jezdci, jako například Hafizh Syahrin předstírali spánek a jeho týmový šéf Hervé Poncharal šel prostě na pivo...

Angličtí fanoušci jsou na „kočky a psy z nebe“ zvyklí a vytvořili fantastickou atmosféru, i když své hrdiny na trati neviděli. K definitivnímu rozhodnutí mělo dojít v 16:00 našeho času, na Ostrovech je o hodinu méně. Předpokládaný start byl posunut o dalších šedesát minut. Po půl páté odpoledne přestalo pršet, ale mraky se pořád válely nad okruhem. V 17:05 bylo oficiálně oznámeno, že se Grand Prix Velké Británie letos nekoná.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
27. 8. 2018 10:36
Re: Races cancelled
Bylo to únavné, ale očekávané.
Avatar - Floyd
26. 8. 2018 17:13
Races cancelled
Po skoro pěti hodinách čekání byly závody zrušeny :-( Ach joo, škoda, ale počasí dnes fakt nepřálo.