Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácné Porsche 911 Junior. Radost udělá hlavně dětem

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Automobilka Porsche za dobu své existence vyrobila řadu vozidel, která bychom mohli označit jako vzácná. Mezi rarity patří také 911 Junior - jde ovšem o trochu jiné Porsche, než byste asi čekali.

Porsche 911 Junior je totiž vozítko pro děti. Má sice spalovací motor a manuální převodovku, ale určeno bylo pro malé řidiče starší 4 let. I když... Dospěláci se do něj jistě nacpou také.

Vzácný kousek z něj dělá fakt, že v 80. letech se prodalo jen něco okolo 200 exemplářů. Vozítka se prodávala přímo u prodejců Porsche.

A právě jeden kus je aktuálně na prodej ve Velké Británii, majitel jej nabízí prostřednictvím internetové dražby. Červená 911 Junior našla prvního zákazníka v roce 1984.

O pohon se stará jednoválcový motor Honda G100 o objemu 83 kubických centimetrů a výkonu 2 koní, spojený s manuální převodovkou, která má zpátečku a dva kvalty pro pro jízdu dopředu. Maximální rychlost údajně dosahuje 40 km/h. O bezpečné zpomalení se starají kotoučové brzdy.

Prodejce ovšem zmiňuje ještě jednu zajímavou informaci. Podle něj byly k dispozici dvě verze: jednosedadlová a dvousedadlová. Dvousedadlová by měla být s počtem asi 50 prodaných kusů vzácnější, navíc měla ještě funkční světlomety.

Stroj v dražbě je ovšem jednomístný - a tedy bez funkčních světel. I tak jde ovšem o zajímavou "hračku". A cena? Nízká určitě nebude, aktuálně někdo nabídl 6.500 liber, tedy skoro 190 tisíc korun. Přesto se ještě nepřiblížil představě prodávajícího.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

29. 12. 2020 17:14
Krásný kousek
Tohle znám, jeden kousek od této firmy vlastním taky :)
28. 12. 2020 22:27
Moc pěkné
Stylovka v hliníku, něco jako udělalo Audi s Auto union by bylo stylovejsi. Ale to zase bylo pouze šlapací a po čertech drahý.
28. 12. 2020 22:26
Moc pěkné
Ale bakelitové :no: