Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácný a divný Mohs SafariKar. Za požadované peníze koupíte nový Rolls-Royce

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Nedivili bychom se, kdybyste o autě jménem Mohs SafariKar dosud neslyšeli. Vzniklo totiž už v 70. letech. A jen ve třech exemplářích. 

Za netradičně vyhlížejícím vozem stojí americká společnost Mohs Seaplane Corporation, jejíž hlavní figurou byl vizionář, podnikatel, vynálezce a snad i snílek Bruce Baldwin Mohs.

Ten se v roce 1972 rozhodl, že navrhne auto určené pro lov. Ale nikoli nějaký obyčejný teréňák, jeho SafariKar měl posádce poskytovat nebývalou úroveň luxusu.

Podvozek pocházel z velkého SUV International Harvester Travelall, vozu podobného například Chevroletu Suburban. Zvláštním prvkem je hliníková karoserie potažená vinylem napnutým přes pěnovou výplň.

A podivnosti pokračují dveřmi. Jediné dveře na bocích se totiž vysouvaly směrem ven na tyčích. SafariKar byl vybaven pevnou střechou, ta se však dala zasunout dozadu, šlo tedy o jakési kupé-kabrio, navíc s třemi sedadly vpředu vedle sebe. V zadní části kabiny našla místo lavice a držáky na lovecké pušky. Podle dostupných informací bylo na palubě i skládací lůžko.

Mohs zákazníky lákal i na luxusní výbavu. Nabízel příplatkový pohon všech kol, rádio se dvěma vlnovými rozsahy, televizi nebo plynový vařič.

O pohon se staral vidlicový osmiválec o objemu 6424 cm3 a výkonu 132 kW (179 k) při 3600 otáčkách.

SafariKar se nakonec dočkal pouhých tří exemplářů. A jeden z nich je aktuálně na prodej. Majitel si vůz, jehož renovace si prý vyžádala 650 tisíc dolarů, tedy asi 14,5 milionu korun, cení na 385 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 8,6 milionu korun. Jak se ale zdá, prodejce je otevřen i jiným nabídkám - samozřejmě pokud budou z jeho pohledu zajímavé.

Pro zajímavost, za podobné peníze už byste si mohli koupit třeba nový Rolls-Royce Wraith.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
29. 7. 2020 10:19
Re: Hmm....
A viděls Bohse? :)
29. 7. 2020 08:11
Hmm....
...už jsem za svůj poměrně dlouhý život viděl řadu automobilových odporností, ale tato obludná krabice překonává i Multiplu a SsangYong Rodius rozdílem třídy, což je tedy mimořádný výkon! :-[] :-[] :-[]