Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácný Mercedes 190 Evo I s vylepšením od AMG. Ohromí i nezvykle vysokým nájezdem

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Většinou, když upozorňujeme na nějaké zajímavé a vzácné auto na prodej, jde o opečovávaný kousek s minimálním nájezdem. Tenhle Mercedes se dost liší.

Opečovávaný tedy evidentně je, ovšem také se s ním hodně jezdilo. Ale opravdu hodně. Tenhle Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution I z roku 1989 má totiž na tachometru nějakých 440 tisíc kilometrů, takže by nás nepřekvapilo, kdyby se jednalo o nejojetější Evo 1 na světě.

Ale pojďme si nejprve říct něco o samotném autě. Daimler-Benz se ve druhé polovině 80. let zaměřil na závody cestovních vozů, jichž se účastnil se speciálem odvozeným od modelu 190 E. Homologace pro německý šampionát cestovních vozů (DTM) si také vyžádala vznik určitého počtu silničních verzí.

Nejprve tu byla varianta 190 E 2.3-16, po níž následovala evoluce 190 E 2.5-16 Evolution I a pak ještě 190 E 2.5-16 Evolution II. Naše auto je první evolucí.

To znamená, že ve srovnání s předchůdcem má revidovanou karoserii, tvrdší šasi, větší brzdy, širší rozchod kol, výše nastavený omezovač otáček, stálý převod zadní nápravy 3,27:1 a nabízí výkon 152 kW. Podle dostupných informací vzniklo 502 exemplářů.

Nabízený kus je kromě nájezdu zajímavý také tím, že si ho první zákazník objednal s balíčkem od AMG, který díky upravenému motoru či novému výfukovému systému zajistil zvýšení výkonu o 22 kW. Podle prodejce je vozů s tímto vylepšením jen 16.

I přes vysoký nájezd by auto mělo být ve velice slušném stavu, což má dokládat kompletní servisní historie. A cena? Mercedes je k mání za 49.950 eur, což je v přepočtu asi 1,3 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme