Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je zvláštní sporťák MEV Exocet. Poznáte, z jakého auta vychází?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Britská společnost Mills Extreme Vehicles (MEV) se dlouhodobě věnuje vývoji a výrobě takzvaných "kit cars", tedy stavebnic, z nichž si můžete vytvořit neobvyklé auto.

Jedním z modelů MEV je Exocet, dvoumístný otevřený vůz do určité míry připomínající známý Ariel Atom. Exocet zaujme minimalistickou kapotáží, trubkovým rámem a nápadným zadním křídlem.

Kit car přitom vychází z Mazdy MX-5, výrobce stavebnici nabízí pro první, druhou a třetí generaci slavného japonského roadsteru. Její hlavní výhodou má být skutečnost, že přepracované vozidlo může být až o nějakých 50 procent lehčí než výchozí Miata. Firma Mills Extreme Vehicles také vyzdvihuje, že kit navrhla tak, aby přestavba byla co nejlevnější. Pro první generaci MX-5 sada stojí 3995 liber, tedy asi 112 tisíc korun.

Video se připravuje ...

Společnost majitelům jako možnost, jak náklady přestavby ještě snížit, doporučuje prodej dílů, které po transformaci zůstanou, například dveří, plátěné střechy, přední i zadní kapoty, nebo čelního skla a oken.

Exocet nic z toho opravdu nepotřebuje, střechu nemá, dveře také ne, dokonce ho můžete mít i bez čelního okna.

Technika a koncepce pohonu pak samozřejmě odpovídají "dárcovskému" vozu. My jsme v Německu objevili kus na prodej, který vychází z MX-5 první generace. Jde o roadster z roku 1994, poháněný 1,8litrovým motorem o maximálním výkonu 95 kW a nejvyšším točivém momentu 149 Nm. Jednotka je spojena s pětistupňovou manuální převodovkou a pohání samozřejmě zadní kola.

Prodejce v inzerátu tvrdí, že si Exocet do Německa dovezl z Anglie a že by mohlo jít o jediný tento stroj v zemi. Vzhledem k původu je každopádně třeba počítat s pravostranným řízením. Exemplář na prodej kromě zvláštního designu zaujme sportovními sedadly a spartánským interiérem. Nájezd prý činí 85 tisíc kilometrů.

A cena? Neobvyklý MEV Exocet je k mání za 24.500 eur, což je v přepočtu asi 600 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme