Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je vzácná Mazda MX-5 ve verzi kupé. Jedna z 179 vyrobených

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Mazda MX-5 je nejprodávanějším roadsterem světa, to je známá věc. Víte ale, že japonská automobilka prodávala také verzi s pevnou střechou?

A pevnou střechou myslíme skutečnou střechu, takovou, která nejde sundat, složit nebo jakýmkoli snadným způsobem z vozu sundat. Bavíme se tedy o skutečném kupé.

Právě to Mazda z MX-5 udělala v roce 2003. Stalo se tak tedy u druhé generace (NB) v provedení po modernizaci. Vůz, označovaný jako Roadster Coupé, byl určen výhradně pro japonský trh.

Pevná střecha samozřejmě měla pozitivní vliv na torzní tuhost karoserie, současně zvyšovala hmotnost malého sporťáku o 10 kilogramů. Pro variantu Roadster Coupé byly dostupné motorizace jako pro klasickou MX-5, tedy zážehové čtyřválce o objemech 1,6 a 1,8 litru. Zájemci dokonce mohli zvolit i automatickou převodovku.

Miata v provedení kupé se vyráběla jen v letech 2003 a 2004, vzniklo pouhých 179 kusů. Jde tedy o velice vzácné auto, o to víc mimo Japonsko. Proto nás zaujalo, že jeden exemplář je aktuálně na prodej v Polsku. 

Jde samozřejmě o vůz dovezený ze země vycházejícího slunce, údajně po prvním majiteli. A protože se jedná o verzi Type S, stará se o pohon osmnáctistovka poskytující maximální výkon 118 kW. Motor doplňuje šestistupňová manuální převodovka a dostalo se také na samosvorný diferenciál. Verze Type S dále dostala tlumiče Bilstein a rozpěrnou tyč předních tlumičů. Zájemci mohli vybírat ze tří barev karoserie: červené, bílé a stříbrné. Mazda vyrobila jen 63 kusů varianty Type S.

Video se připravuje ...

Nabízené auto je bílé a podle prodejce má za sebou 79.300 kilometrů a čerstvý servis. V inzerátu je také vyzdvihován celkově výborný stav. Nový majitel ještě k MX-5 dostane spoustu dokumentace a nějaké díly z katalogu Mazdaspeed.

A cena? Neobvyklé kupé je k mání za 45.000 eur, což je v přepočtu asi 1,1 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme