Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Bugatti Veyron se bude jmenovat Chiron

Michal Fokt
Diskuze (14)
Nástupce luxusního hypersportu Bugatti veyron opráší jedno z nejslavnějších jmen závodní historie, ponese označení Chiron.

Když jste se před pár desítkami let proháněli po dvorku na tříkolce, co vám síly stačily, nejspíš jste také od svých babiček a dědečků slýchali rčení "Jezdíš jako Širón". Mně tenkrát bylo úplně jedno, co to "širón" vlastně je, ale rozhodně mě to uspokojovalo, znělo to totiž lépe, než "být zarostlý jako Ezau". Teprve později jsem zjistil, že řeč byla o monackém závodníkovi Louisi Chironovi, jednomu z nejlepších jezdců předválečné éry.

Chiron se do české lidové slovesnosti dostal patrně díky třem po sobě následujících vítězstvích na Velké ceně Československa na Masarykově okruhu v Brně v letech 1931-1933 a v neposlední řadě i svým divokým jízdním stylem.

A proč o něm vlastně mluvím? Z Ameriky, konkrétně od časopisu Car and Driver, přišla zpráva, že v Molsheimu pracují na novém hypersportu, jenž má nahradit pomalu končící typ Veyron. Nic nového říkáte si, zvlášť když Bugatti drží úzkostlivě pod pokličkou veškeré informace, nicméně podle zmíněného magazínu už je známo jméno - nástupce Veyronu má být právě Chiron.

Louis Chiron spojil významnou část své závodní kariéry se značkou Bugatti, takže pojmenování nového vozu právě po něm dává smysl, ostatně není to poprvé, co lidi od Bugatti Chiron napadl - určitě si vzpomenete na koncept Bugatti 18/3 Chiron z konce 90. let, jenž předznamenával příchod Kabaňova Veyronu.

Označení Chrion dává smysl i proto, že jako jeden z největších historických prominentů Bugatti nedostal "svůj" Veyron v rámci série Legends (podobně jako Eliška Junková...). Očekává se, že nástupce Veyronu dostane také mockrát přeplňovaný motor W16 8.0, jenž ba navíc mohl být ještě zkombinovám s hybridním ústrojím.

Michal Fokt
Diskuze (14)
Avatar - KubikCv
11. 9. 2014 10:51
Chiron jsme už měli
Chiron jsme měli doma >:D takovej ten mechanickej zametač :yes:
10. 9. 2014 21:02
Re: Další Bugatti
no jako tak prodělečný auto jako Veyron se jen tak nevidí to más recht, toho platíš v každý přepálený oktávce stejne tak jako prepal plat managementu vedení že ;-)
Avatar - Emel
10. 9. 2014 16:25
Re: Další Bugatti
Já se docela řezal smíchy, když jsem si na Wiki našel Phaeton >:D
Avatar - pallas
10. 9. 2014 15:46
Re: Další Bugatti
ešte chýba Škoda Klement Gottwald.
10. 9. 2014 15:29
Re: Další Bugatti
Porsche 356 Ferdinand tiež jazdievalo po svete.