Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Naštvaní lidé kritizují jméno Mustang pro elektrický crossover. Tisíce z nich už podepsaly petici

Stanislav Kolman
Diskuze (37)

Představením nového elektromobilu způsobil Ford nemalé pozdvižení. Jenže nejspíše ne takové, jaké by si asi automobilka představovala.

V pondělí se světu oficiálně představil Ford Mustang Mach-E, dlouho očekávaný elektrický crossover inspirovaný Mustangem, jenž v příštích letech vyrazí do boje s Teslou Modelem X, Jaguarem I-Pace, Audi e-tron či Mercedesem EQC. Ještě před samotnou premiérou ale modrý ovál šokoval oznámením jména. Elektromobil si totiž z Mustangu nevzal inspiraci jen v oblasti vzhledu, ale půjčil si i jeho název. A právě to někteří fandové nemohou překousnout.

A nejde jen o pár výkřiků v diskuzích, na serveru Change.org se objevila dokonce oficiální petice. Ještě včera večer tam bylo něco kolem tisícovky podpisů, dnes ráno už téměř tři a půl tisíce. A počet podepsaných každou minutou roste. Za online peticí stojí automobilový novinář Jimmy Dinsmore, který má k Fordu a mustangům hodně blízko. Je spoluautorem knížek Mustang by Design a Ford Truck History.

Kromě toho se na sociálních sítích objevují příspěvky nespokojených uživatelů se všeříkajícím hashtagem #NotAMustang. „Přejmenujte to na Taurus nebo něco podobného. Označení Mustang je posvátné a nikdy by nemělo být použito jinde,“ píše rozzlobený Matthew. A podobnými vzkazy se to pod peticí jenom hemží: Mustang není crossover, ostuda pro dědictví Mustangu, stačilo jej pojmenovat Mach E…

„Fordu Mustang Mach-E by měl být odebrán tento název i logo. Je to v rozporu s podstatou toho, co Mustang v automobilové historii představuje. Je to urážka pro desítky tisíc milovníků mustangů, kteří tyto auta milují a Ford podporují,“ říká sám autor petice Dinsmore.

Uvidíme, jak se k tomu postaví Ford. Předpokládáme ale, že několik tisíc podpisů na jeho marketingové strategii nic nezmění. Modrý ovál si navíc jistě uvědomuje, že i špatná reklama je reklama.

Líbí se vám nový Ford Mustang Mach-E?
  • Líbí
    22%
  • Líbí, ale neměl by se jmenovat Mustang
    51,6%
  • Nelíbí
    20,5%
  • Nezajímá mě
    5,9%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 1350 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (37)

Doporučujeme

24. 11. 2019 23:25
Re: Ono to zase tak horké, jak novináři píší, nebude
Jasně, s alternativním šestiválcem coby ekonomickou volbou lze samozřejmě souhlasit, ale ta skutečně správná motorizace je jasná... ;-)
Avatar - CHerokee
22. 11. 2019 14:43
Re: Ono to zase tak horké, jak novináři píší, nebude
Souhlas, i když mi neva, když na srazu potkám nějakého kluka s 6 válcem minulé generace, když uvážím, jak dlouho na něj šetřil a jakou má radost... a taky k tomu, co za kubatury jezdí v ČR kolem nás.
Avatar - CHerokee
22. 11. 2019 14:39
Re: znesveceni
Vycházím ze své zkušenosti a schopností řidičů kolem sebe. Dnes už řidiči nejsou zvyklí na tuhou spojku, 450+ koní, zadokolku a k tomu řadičku. Bokem se to auto vydá raz dva, ukočírovat ho v řízeném smyku chce hodně zkušeností. Rozhodně to není auto,aby se s tím mladý kluk učil driftovat :-) . Na to je to velké, těžké a silné.
Avatar - CHerokee
22. 11. 2019 14:33
Re: mustang sem a tam
Asi máš krátkou paměť, připomenu. "M" emblémy na dieselech, SUV včetně předokolek. AMG na dieselu bylo kdysi taky a dokonce i na elektrickém autě. Mini, co není mini, ale maxi...a na x vozech. Fiat 500 a jeho deriváty. Fiat 124 je jen překapotovaná mazda. A nemusím psát o tom, že každá evropská "vyhlášeně sportovní" značka dělá SUV....i Ferrari - udělalo aspoň ošklivý kombík.
Ale co je horší, v Evropě se nikdo ani moc neozval. A tak to pokračuje dál.

Kdyby tvoje kousky byli pro lidi, co mají rádi auta, by se musely lépe prodávat...ale je jen pro pár vyvolených. Nemuselo by to tam být, ale to by Evropa nesměla podléhat pseudozelené šikaně. Ale zjevně ten rozdíl necítíš nebo nechceš.

Přitom všem si myslím, že máme na auta v mnohem podobný názor. Moc bych si přál, abys měl s EV auty pravdu a mohly si dostatečně užít řidičské radosti také moje děti. Zatím to spíše vypadá, že budou mít smůlu a řidiče - ještě k tomu benzínových aut - vytlačí na okraj někde na dráhu jako zábavu pro pošuky.
Avatar - Dinar
22. 11. 2019 14:09
Re: mustang sem a tam
Lidé si EV dobrovolně kupovat nebudou, na dotování celé populace nikdo nemá peníze, jinými slovy, spalovací motory tu s námi budou jistě ještě několik dalších dekád.