Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Musk už okomentoval nový Ford Mustang Mach-E. Jeho reakce vás nejspíš překvapí

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Jen pár hodin po představení už se elektrické SUV Ford Mustang Mach-E dočkalo komentáře od Elona Muska. A na rozdíl od Porsche se Ford dočkal chvály.

Když Porsche představilo svou výkonnou elektrickou limuzínu Taycan, konkurenta Tesly Model S, dočkalo se od Muska pořádné spršky kritiky. Šéf Tesly kritizoval označení modelů „Turbo“ a servítky si nebral ani s parametry nového Taycanu, který prý zaostával za Teslou Model S Performance v akceleraci, dojezdu i maximální rychlosti.

Elon Musk navíc prostřednictvím Twitteru přislíbil, že pošle Teslu Model S na Nürburgring, aby zde Porsche Taycan připravila o titul nejrychlejšího čtyřdveřového sedanu. A to se Tesle skutečně podařilo, ačkoliv se nejednalo o Model S Performance, ale zcela nový a stále ještě oficiálně nepředstavený Model S Plaid, který dostal řadu vylepšení.

Mohlo by se tedy zdát, že Elon Musk to žádnému ze svých konkurentů nehodlá ulehčit. Ovšem v případě nově představeného elektrického SUV Ford Mustang Mach-E nás všechny trochu zaskočil. A jak jinak než na Twitteru.

Pod příspěvkem Fordu, který nabízí možnost předprodeje elektrického Fordu Mustang Mach-E, se totiž objevil Muskův komentář: „Gratuluji k Mach E! Udržitelné/elektrické vozy jsou budoucností! Rád vidím takové oznámení od Fordu, neboť bude motivovat k elektrifikaci i další automobilky.“ Ford samozřejmě nenechal komentář od Muska bez povšimnutí a dodal „Díky Elone. Nemůžeme (s tebou) více souhlasit. Uvidíme se na nabíječce!

Takto šlechetná výměna komentářů je přitom zajímavá i proto, že elektrický Mustang Mach-E je v podstatě přímým konkurentem Tesly Model Y. Oba vozy spojuje podobný design a cílová skupina zákazníků. Musk si je ale nejspíš dobře vědom, že jeho Model Y by měl nový Mustang Mach-E porážet hned na několika frontách.

Základní Tesla Model Y by totiž měla začínat na cenovce cca 48.000 dolarů (1.108.000 Kč), za což zákazníkům nabídne dojezd okolo 300 mil (cca 483 km) a akceleraci z 0 na 96 km/h během 5,5 sekundy. Podobné parametry by měl v zámoří nabídnout Mustang Mach-E Premium, který by měl nabídnout podobnou výbavu i dojezd za cca 50.600 dolarů (cca 1.169.000 Kč). Elektrický Mustang však bude na Teslu ztrácet v akceleraci.

Kdo postavil zajímavější elektrické SUV však rozhodnou až zákazníci, kteří si ale budou muset na obě novinky nějaký pátek počkat. Tesla Model Y by se mohla s trochou štěstí dostat na trh již v průběhu příštího roku, ovšem na Mustang Mach-E si počkáme až do začátku roku 2021.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

19. 11. 2019 20:25
Je tak těžké připustit Muskuv dobrý úmysl?
Musk zkritizoval zbytečné auto pro několik bohatých a vyzdvihl snahu masové automobilky vyrábět ekologické auto.

Narovinu... Ford těžce zaspal nejen elektromobily. Ale není možné, že chce Musk především změnit staré automobilky, které nás krmí nudnými auty bez budoucnosti a výbavy pro 21. století?
Avatar - .StenLi.
19. 11. 2019 15:12
Re: "Uvidíme se na nabíječce!“
Celkom neopodstatnene obavy, kedze drviva vacsina nabijani sa nekona na verejnych nabijackach ale doma bez cakania vo fronte, dokonca sa nenabija pri kazdom parkovani kedze kapacity radovo prevysuju denny najazd. Netreba zabudat ze nabijacky su biznis, ak bude velky dopyt (bude sa cakat v rade, resp. bude treba zajst na inu nabijacku podla utajov vyuzitia z appky) jednoducho postavia dalsie, ovela lacnejsie ako v pripade palivovych cerpaciek.
19. 11. 2019 14:44
Re: Tesla
Hamuna říkal že novinky jsou fajn server kde odvádí dobrou práci.
Avatar - KANKUNEN
19. 11. 2019 13:44
Re: E ford
Jenže i ten Ford bude vedle bakelitové Tesly prémie.
19. 11. 2019 13:31
E ford
Chvála se říká dobre na auto ktery nebude konkurent Tesle, protoze ford je proste ford. To ze to “odsralo” Porsche z ust Elona je jen strach z pretahnuti zakazniku. Ti by si Forda nekoupili.