Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem: Unikátní projekt na podporu technického vzdělání

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Společnost Tatra Trucks dává jedinečnou příležitost nahlédnout pod pokličku vývoje automobilů přímo z pozice konstruktéra. Cílem soutěže je navrhnout terénní vozidlo Tatra pro 21. století.

Společnost Tatra Trucks do toho v poslední době pořádně šlape. Loni prodala 850 vozů, tedy o 128 více než o rok dříve, a do roku 2020 chce zdvojnásobit produkci na zhruba 1800 vozů ročně. Vše se začalo obracet k lepšímu po převzetí Tatry Jaroslavem Strnadem a Reném Materou, přičemž v současnosti značka zaměstnává zhruba 900 vlastních zaměstnanců.

Výroba těžkých terénních automobilů je pro Tatru prioritní, přesto ale zbývají síly pro podporu týmu Tatra Buggyra Racing a zajímavé aktivity pro veřejnost. Tou nejnovější je projekt „Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem“, jež začíná už nyní a je určen pro studenty středních a vysokých škol a také pro absolventy vysokých škol a technicky nadanou veřejnost.

Cílem projektu je podpořit technické vzdělání, což nejde bez pořádného zázemí technicky zaměřených škol. Od prosince až do konce února příštího roku proto budou konstruktéři a vysocí manažeři společnosti Tatra Trucks pořádat na vybraných středních a vysokých školách převážně v Moravskoslezském kraji a zbylých zemích Visegrádské čtyřky přednášky, které přihlášeným pomohou při tvorbě vlastního projektu.

Poslední termín odevzdání projektů je na konci března 2016 (projekty je možno zasílat emailem na adresu navrhnitatru@tatra.cz), přičemž soutěžící mohou vybírat ze čtyř základních forem zpracování (marketingový technický popis vozidla, designový návrh vozidla, konstrukční technický návrh vozidla se zpracováním 2D a 3D výkresů či 3D virtuálních modelů vozidla, model vozidla v měřítku od 1:25 do 1:10). Každý návrh užitkového vozidla musí být doplněn o životopis autora a především důvod, proč zvolil právě ten či onen postup.

Během dubna příštího roku proběhne hodnocení návrhů odbornou porotou složenou ze zástupců automobilky Tatra Trucks a chybět nebude ani David Vršecký, pilot a konstruktér stáje Tatra Buggyra Racing a Martin Machala, vedoucí redakce Auto.cz, která společně s partnerským časopisem Auto Profi celý projekt podporuje. Výherce vedle věcných cen a stipendií obdrží možnost práce v Tatra Trucks, případně nabídku zaměstnání, pokud půjde o absolventa.

„Tento projekt neslouží jen Tatra Trucks, ale celému českému automobilovému průmyslu,“ uvádí generální ředitel Tatry Martin Bednarz. „V neposlední řadě jde o podporu technického vzdělávání a zaměstnanosti v technických oborech v ČR. Pro konkurenceschopnost naší země je klíčový vyspělý průmysl s prvky originálního know-how, což typicky představuje Tatra jako automobilka zaměřená na výrobu speciálních užitkových vozů, které je třeba leckdy vymyslet od základu dle přání zákazníka,“ dodává.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)