Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechcete elektromobily? Buick prý taková dealerství vykoupí!

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Americká automobilka Buick se snaží vystoupit ze svého historického stínu a nástup elektromobility má být zlomovým bodem, kdy se všechno obrátí k lepšímu.

Buick je v poslední době aktivní v představování nových modelů a konceptů. Koncept elektrického kupé Wildcat EV je předzvěstí transformace tradiční americké automobilky. Poté přišlo elektrické SUV Electra-X, luxusní MPV GL8 a crossover Envista. Electra-X bude prvním sériovým elektromobilem značky a pomyslným přemostěním k nové éře značky Buick.

Video se připravuje ...

Ne všechna dealerství, které značku Buick prodávají, jsou přechodu na elektromobilitu nakloněni. Logickým vyústěním transformace jsou investice do nabíjecích stanic v okolí budov, modernizace showroomů a dalších vychytávek. Samotná automobilka nabízí stručné řešení. Pokud autorizovaný prodejce nebude chtít do transformace investovat, Buick nabídne odkup celého dealerství.

Zprávu přinesl deník The Wall Street Journal (WSJ), který odkazuje na to, že Duncan Aldred, globální šéf značky Buick, potvrdil, že všem dealerstvím prodávajícím značku Buick nabídne možnost odkupu. Pak již nebude moci značku dále prodávat. Aldred upozorňuje, že dealerstvím nezakáže prodávat modely ostatních značek, které jsou součástí koncernu GM. 

“Ne každý se chce vydat na tuto cestu, ať už z důvodu lokace nebo financí, které jsou k tomuto přechodu potřeba. Pokud chtějí opustit franšízu Buick, potom jim k tomu pomůžeme odkupem,” prohlásil Aldred.

Dle WSJ mohou náklady na přestavbu dealerství dosáhnout více než 300.000 dolarů (7.400.000 korun). Prodejci by samozřejmě tyto náklady mohli částečně pokrýt vyššími cenami nových vozů, v tomto případě však GM vede politiku jednotných cen napříč prodejci a jakékoliv porušení těchto pravidel vede k sankcím.

Na samotnou automobilku může mít redukce počtu dealerství určitě i pozitivní vliv - menší počet prodejců může Buicku přinést zpět luxusnější status.

Podobným procesem prošel před dvěma lety Cadillac, kdy se dealerská síť značky zmenšila přibližně o třetinu na celkový počet 575 prodejen.

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

11. 9. 2022 13:13
Re: No jo GM jede s EV
V USA sa ceny uvádzajú bez DPH. S dovozom, marketingom, predajom, to bude tak 45-50 tis. EUR v EÚ, jestli vůbec bude.
9. 9. 2022 12:29
No jo GM jede s EV
Pro mínusáky, Buick patří pod GM

A GM ukázal
Chevrolet Equinox EV za 30 000 USD.
https://www.youtube.com/watch?…

V poslední době se množí EV SUV s délkou kolem 480cm s cenovkou kolem 30 000.
Nedávno jsem tady ukazoval i vůz z Digitimes.