Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechcete jedinečný Mercedes 600 Pullman? Pod retro karoserií ukrývá několik moderních překvapení

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Mercedes-Benz 600 (W100) je legendární luxusní auto, které si ve své době oblíbila řada státníků, diktátorů, podnikatelů, byznysmenů nebo slavných umělců.

Vůz se vyráběl v letech 1964 až 198 a za tu dobu podle dostupných informací vzniklo jen 2677 exemplářů, z nichž 428 bylo v provedení Pullman s delší karoserií (6240 mm) a prodlouženým rozvorem (3900 mm). O pohon se staral 6,3litrový osmiválec o výkonu 186 kW.

A právě jeden hodně zajímavý Mercedes W100 Pullman se objevuje v nabídce firmy Mechatronik, což je nejen známý německý prodejce exkluzivních vozů, ale také společnost, která se věnuje renovacím klasických aut. 

Limuzína je pozoruhodná především neobvyklým stavem. Ale postupně: svůj život tento Mercedes začal v roce 1975, kdy si ho objednal jistý zákazník z Libanonu. V roce 1997 se vůz přestěhoval do španělské Málagy, kde ho o deset let později získala přímo automobilka Mercedes-Benz. Auto se pak rychle přesunulo do dílen divize Classic, v nichž podstoupilo důkladné omlazení.

Nešlo ovšem o tradiční renovaci, jako spíš o náročnou přestavbu. Jistý movitý zákazník se totiž na Mercedes obrátil s žádostí o zkřížení klasické limuzíny s moderním luxusem tehdejších vozů oživené značky Maybach.

Pullman tedy prošel mimořádně důkladnou renovací, zahrnující kompletní omlazení techniky a motoru nebo návrat podvozku a karoserie do dokonalého stavu. Limuzína dostala také unikátní perleťový lak.

Velké věci se ovšem děly v interiéru. Klasický Mercedes dostal řadu tehdy moderních prvků, například panoramatickou střechu, infotainment s dotykovou obrazovkou, televizi, DVD přehrávač, hydraulicky nastavitelná, vyhřívaná a ventilovaná sedadla, výkonnou klimatizaci, přední a zadní kamery nebo ozdobné křišťály Swarovski, které najdeme po obvodu stropu.

K zabudování moderní výbavy se přitom přistupovalo tak, aby nenarušila dobovou atmosféru limuzíny ze 70. let. Jestli se to povedlo, posuďte sami. Jisté je, že stejný takový Mercedes 600 Pullman na světě nenajdete.

A právě tento jedinečný kus je tedy aktuálně na prodej v Německu. Od "renovace" dosud najezdil jen 1200 kilometrů, takže jde v podstatě o nové auto. Ale asi tušíte, že není k mání za drobné. To opravdu ne, prodejce požaduje 2.320.500, což je v přepočtu zhruba 59,4 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
14. 7. 2021 23:48
Ako áno
celkom sa mi to pozdáva, ale keď už takto prekopali introš tak tam mohli mrsknúť aj nejakú V8 od AMG a za mňa by to bola topka.
PS : a toto je čo za obdobie ? "Vůz se vyráběl v letech 1964 až 198 a za tu dobu...."