Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nedostatek čipů automobilky připraví o 110 miliard USD na tržbách

ČTK
Diskuze (30)

Globální nedostatek čipů letos výrobce aut připraví na tržbách až o 110 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč) tržeb. Předpovídá to poradenská společnost AlixPartners, která tak zhoršila svůj dosavadní výhled.

Dosud předpokládala, že problém způsobí automobilkám výpadek tržeb v objemu kolem 61 miliard dolarů. Nedostatek klíčové součástky se pak dotkne výroby asi 3,9 milionu aut.

Nedostatek čipů donutil automobilky k tomu, aby se začaly více starat o dlouhodobou odolnost dodavatelského řetězce, a vyhnuly se tak jeho narušení v budoucnu, uvedla konzultační společnost ve zprávě.

Dříve už automobilky uzavřely dohody o přímých dodávkách s producenty některých surovin, například palladia a platiny, které se používají v systémech čištění výfukových plynů. Přímé dodávky začaly preferovat právě po narušení dodavatelských řetězců. Nyní se výrobci aut snaží analogicky navázat přímý vztah s výrobci čipů, uvedl spoluzakladatel AlixPartners Mark Wakefield.

Výrobci aut v minulosti nechtěli přijímat dlouhodobé závazky, tedy nakupovat čipy nebo jiné suroviny, a brát tak na sebe finanční břemeno plynoucí z takových závazků, upozornil podle agentury Reuters Wakefield. Nyní ale reálně hrozí, že nedostatek čipů ovlivní výrobu automobilek.

Globální nedostatek čipů, který způsobilo narušení výroby a dodavatelských řetězců kvůli pandemii covidu-19, v poslední době komplikuje výrobu spotřební elektroniky i automobilů. Řada předních automobilek kvůli chybějícím čipům přikročila k omezování produkce, například General Motors, Ford či Volkswagen, včetně značky Škoda Auto.

Americká automobilka Ford ve čtvrtek uvedla, že v reakci na celosvětový nedostatek polovodičů upravuje podobu automobilových součástek tak, aby v nich mohla používat přístupnější čipy. Automobilová skupina Stellantis se obdobně rozhodla, že bude do vozů Peugeot 308 místo digitálních tachometrů instalovat tachometry analogové.

ČTK
Diskuze (30)

Doporučujeme

18. 5. 2021 00:19
Re: Těch aut se dělá 60% roku 2018
Tak tak, oblíbená komoušká globální taktika. :-( :no:
Avatar - xxc
17. 5. 2021 18:13
Re: Re: Beztak je na světě už aut jako cucků
Jedine tak môžeme zachrániť planétu, keď nebudeme kupovať stále nové autá a zbytočnosti. Vraj.
Avatar - xxc
17. 5. 2021 18:12
Re: Re: Beztak je na světě už aut jako cucků
Môžeme na začiatok vyvinúť a postaviť fúzne elektrárne.
17. 5. 2021 18:11
Re: Vůbec mi jich není líto ...
Jako ajtak se nestiham divit jak malo maji lide predstavu o tom, co je to procesor, ze jsou jich tisice druhu, ze jsou levne, co presne delaji a na co se vlastne pouzivaji.

Ja bych ti dal auto bez ABS, bez ESP, bez lambda sondy, bez airbagu, s karburatorem a bez radia a uzij si to 😀
Zpatky do 70 let … to snad neni pravda :-!
17. 5. 2021 16:19
Re: Vůbec mi jich není líto ...
romiku,
hod sem tip na nejaky novy pouzitelny auto, kde neni jedinej procesor.
ze ty ani nevis, co ta vec vsechno umi.