Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nehoda v zahraničí: Poradíme vám, co dělat

Jakub Kolár
Diskuze (1)
I když o sobě Češi tvrdí, že v zahraničí řídí podstatně opatrněji než doma, dopravním nehodám v cizině se samozřejmě vyhnout nedokážou.

Každoročně v cizině zemře okolo 400 Čechů, a i když dopravní nehody na tom mají jen menší podíl, je dobré být na ně připraven – ať už jsou jejich výsledkem mrtví nebo jen pomačkané plechy. Vždyť loni při 263 incidentech dokonce s řešením pomáhaly české zastupitelské úřady! Jak postupovat při dopravní nehodě, která se vám stane v zahraničí, jsme si povídali s Petrem Budzinskim, partnerem advokátní kanceláře KLB Legal a specialistou na oblast vymáhání oprávněných nároků z dopravních nehod.

V případě, že se řidič stane účastníkem dopravní nehody v zahraničí, jakým právním režimem se řídí řešení tohoto incidentu?

Je to vždy podle zákonů země, kde se dopravní nehoda stala. V rámci Evropy se v tomto směru příslušné paragrafy moc neliší od českých, ale významné rozdíly najít lze.

Jak má český řidič postupovat, aby minimalizoval rizika spojená s budoucím řešením jeho nároků na odškodnění?

Lze jedině doporučit přivolat k nehodě místní policii. Ačkoliv i toto se řídí právem daného státu, raději zástupce zákona volejte. Doporučuji ovšem obezřetnost při podpisu policejního protokolu vztahujícího se k nehodě, nesouhlasíte- li s jeho zněním nebo mu nerozumíte, nepodepisujte jej,

případně do něj v češtině napište své vyjádření k dopravní nehodě. V případě výslechu na policii máte právo na tlumočníka. Pomoci v tomto může i asistenční služba, kterou má řidič zajištěnou v rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění.

Sepisuje se taktéž nějaký záznam o nehodě jako u nás?

Samozřejmě, v rámci států Evropské unie se sepisuje jednotný evropský záznam dopravní nehody, který by měl mít každý řidič připraven ve svém vozidle. V případě, že jeden z účastníků incidentu jej má v cizím jazyce a druhý v češtině, vyplňte je oba, obsahově by měly být totožné. Určitě také vytvořte plánek nehody a její fotodokumentaci. Druhý řidič by vám měl předat kontakt na sebe a svoji pojišťovnu, číslo své zelené karty a identifikační údaje svého vozidla.

Postup po dopravní nehodě v zahraničí tedy z velké části odpovídá postupu při stejné situaci u nás?

V zásadě ano. Stejně jako v naší republice, tak v zahraničí je nutné po dopravní nehodě zastavit vozidlo, zajistit okolí dopravní nehody, postavit varovný trojúhelník, samozřejmě zjistit, zda-li někdo není zraněn, či není způsobena škoda na majetku třetí osoby. Postup vyplnění evropského záznamu dopravní nehody, zajištění svědků, identifikace účastníků dopravní nehody či pořízení fotodokumentace taktéž odpovídá z podstatné části postupu u nás doma. Avšak jak jsme již zmínili, dopravní nehoda se řídí právem země, kde k ní došlo.

Takže i odškodnění újmy na zdraví nebo věcné škody se bude řídit právem tohoto státu?

Ano, to je právě největší specifikum dopravní nehody utrpěné v zahraničí z hlediska následného vymáhání odškodnění újmy na zdraví a věcné škody. Tato oblast je velmi složitou právní disciplínou i v naší republice, proto v obou případech doporučuji oslovit právníka se specializací na tuto problematiku. Ten by totiž měl znát i rozhodovací praxi zahraničních soudů a podle toho klientovi poradit.

Jak tedy postupovat, abych odškodnění získal co nejjednodušeji?

V Evropské unii byl v tomto směru nastaven určitý model - poškozený řidič může k získání odškodnění uplatnit tři cesty. Za prvé se může obrátit na příslušného zahraničního pojistitele vozidla škůdce, a to na základě údajů, které si zajistil po dopravní nehodě od druhého řidiče. Za druhé se poškozený řidič může obrátit na národní kancelář pojistitelů státu, ve kterém došlo k dopravní nehodě. Kontaktní údaje nalezne na www.cobx.org. Třetí možností je oslovení škodního zástupce zahraničního pojistitele v naší republice, kontakt na něj lze zjistit na webových stránkách České

kanceláře pojistitelů.

Lze dopředu zjistit, na jakou výši odškodnění má poškozený řidič nárok?

To bohužel úplně nejde. Každá země má své specifika přístupu k odškodňování dopravních nehod. Pokud si poškozený řidič přeje vymoci veškeré své oprávněné nároky, měl by vyhledat českého nebo zahraničního právníka. Rozhodně ale jednání zahajte co nejdříve, protože i tady existují promlčecí lhůty.

Jakub Kolár
Diskuze (1)
16. 8. 2019 05:46
Nehoda
Já vím, jak se zachovat v případě nehody. Člověk nikdy neví, co se stane, tak je lepší být na vše připraven. Našel jsem si zajímavý článek https://www.top-pojisteni.cz/…hode-v-zahranici , kde jsem se dozvěděl vše, co je dobré vědět.