Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejcennější autíčko Hot Wheels? Růžový prototyp má hodnotu až 3,8 milionu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Růžová dodávka se surfovými prkny vyčuhujícími z okna pátých dveří je unikát, který vznikl pouze ve dvou kusech.

Prvním společným produktem automobilky Volkswagen a hračkářské společnosti Mattel, jejichž spolupráce se datuje již do roku 1969, se měl stát tou dobou ikonický busík, který plnil roli pracanta i lifestylového doplňku. A přesně tak měl vypadat i v podání Hot Wheels.

V rámci vývoje modelu, který dostal později označení Volkswagen Beach Bomb, dostala dodávka surfová prkna, která vyčuhovala z okna pátých dveří. Ve snaze oslovit i zástupkyně něžného pohlaví pak dokonce vznikly i dva kusy, které dostaly lakování výrazně růžovou barvou. Tedy alespoň v rámci prototypu.

Finální produkt, tedy Hot Wheels Volkswagen Beach Bomb, se dostal do výroby v jiné podobě. Surfová prkna byla přesunuta na bok a samotné boční stěny autíčka byly vyrobeny silnější a těžší, aby se autíčko při dětských závodech tolik nepřevracelo. Prototypy se surfovými prkny v zadní části vozu pak měly být rozdány zaměstnancům Mattelu, jak uvádí Volkswagen.

Všechny prototypy tak jistě mají vysokou hodnotu, za vůbec nejcennější ze všech autíček Hot Wheels však bývají považovány právě růžový prototypy Volkswagen Beach Bomb. Oba kousky se přitom objevily ve sbírkách Bruce Pascala, který vlastní přes 3000 autíček Hot Wheels a více než 4000 předmětů spojených s touto slavnou značkou.

V současnosti už Pascal vlastní pouze jeden růžový prototyp, zatímco ten druhý před lety prodal svému dobrému kamarádovi a současně sběrateli Hot Wheels autíček. Prodejní cenu sice nikdy nezveřejnil, ostatně stejně jako cenu pořizovací, rozhodně to ale nebyla žádná láce.

Když totiž Pascal v roce 2016 odhadoval cenu kousku ve své sbírce, který by ale měl být v lepším stavu, mluvil o částce cca 150.000 dolarů. Tedy cca 3,3 milionu korun. Autíčka Hot Wheels jsou však stále sběratelsky zajímavá a tak by se v současnosti mohla cena růžové dodávky pohybovat na úrovni zhruba 175.000 dolarů, tedy cca 3,8 milionu korun, jak dodávají kolegové z Autoevolution.

Není tedy divu, že je růžová Beach Bomb středem sbírky i soukromého Hot Wheels muzea, které si Pascal otevřel poblíž svého domova v Marylandu. Autíčko je přitom ukryté pod tmavým plexisklem, které ho má ochránit před prachem i poškozením slunečními paprsky. Autíčko se ale občas objevuje i v muzeích a na nadšeneckých akcích, kam ho Pascal čas od času ochotně zapůjčuje.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme