Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší audi, které můžete mít v garáži. Audi Sport Quattro stojí pořádný balík

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Jen málo vozů dokáže definovat jednu automobilku tak, jako Audi Sport Quattro.

Osmdesátá léta minulého století, mistrovství světa v rallye. Který soutěžní speciál vás hned napadne? Nedivil bych se, pokud bych ve většině případů dostal odpověď v podobě Audi Quattro, se kterým Audi světovým soutěžím dominovalo. 

S postupným vývojem brutální skupiny B inženýři z Ingolstadtu vyvinuli model Sport Quattro s rozvorem zkráceným o 32 centimetrů. Pro homologaci bylo potřeba vyrobit postavit 200 silničních kusů. Nakonec se jich povedlo vyrobit 214, což z Audi Sport Quattro dělá výjimečný automobil.

Jeden z těchto výjimečných kusů se bude zanedlouho nabízet v americké Arizoně. Prvně si ho pořídil japonský sběratel Yoshikuni Okamoto. Ten se o vůz, jak to Japonci umí, náležitě staral. Audi Quattro Sport zůstalo za jeho vlastnictví ve skvělém stavu a najelo lehce přes 7 tisíc kilometrů. Z Japonska putoval sporťák za nejmenovaným závodním jezdcem z USA. Ten za dalších 10 let vlastnictví najezdil přes 600 kilometrů.

Tmavě šedá sedadla Recaro si i po 40 letech díky pečlivým majitelům zachovala svoji krásu. Po sběrateli Okamotovi na voze zůstaly vychytávky typu antén ve stylu králičích uší nebo barevný televizní systém Sony namontovaný na palubní desce. 

Pod kapotou tohoto ostrého kupé se nachází pětiválec s objemem 2133 cm3 s maximálním výkonem 225 kW (306 k) a točivým momentem 350 Nm. K tomu přidejte pohon všech kol Quattro a pochopíte, že toto náčiní nebylo určené pro každého. 

Když se Audi Sport Quattro v roce 1983 začalo prodávat, jeho cena v Německu byla téměř 200 tisíc marek. Není divu, že pokud se jedná o zachovalý kus, jeho cena postupem času roste. 

Ceny tohoto vozu se v posledních letech pohybovaly v rozmezí 9 až 14 milionů korun. Ani tento konkrétní exemplář nebude výjimkou - díky nízkému proběhu se jeho prodejní cena může vyšplhat až na 700 tisíc dolarů (15,6 milionů korun).

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme