Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdůležitější auta historie? Podle Jamese Maye z Top Gearu Lada 2105 nebo Toyota Prius

David Bureš
Diskuze (9)
Žebříček nejdůležitějších aut podle moderátora slavného britského pořadu zahrnuje i první auto světa nebo duchovního předchůdce VW Brouk.

Součástí letošní výstavy historických vozidel London Classic Car Show bude i netradiční expozice nazvaná Auta, která změnila svět. Žebříček nejvýznamnějších vozů tvořil britský novinář James May, známý především jako moderátor pořadu Top Gear.

May vybrané automobily rozdělil do dvou skupin. První nazývá Síň samozřejmosti, do ní spadají modely, které by asi napadly mnohé automobilové fanoušky při sestavování žebříčku nejvýznamnějších aut historie.

Tato šestice zahrnuje Benz Motorwagen z roku 1886, považovaný za první automobil se spalovacím motorem na světě, Ford Model T, první opravdu levné auto, které postavilo Ameriku na kola, a Volkswagen Beetle, dodnes vůz s nejvyšším počtem vyrobených kusů.

Dále jsou sem zařazeny Austin Mini, který díky své koncepci s pohonem předních kol a prostorné kabině ovlivnil mnoho dalších vozů, a Ford Mustang, který byl po uvedení na trh v roce 1964 nejrychleji prodávaných autem. May o něm tvrdí, že pomohl demokratizovat styl a výkon. Nejnovějším zástupcem této skupiny je Toyota Prius, jež podle moderátora Top Gearu významně změnila uvažování lidí o tom, jak by automobil měl fungovat.

Druhá šestice vybraných aut patří podle Kapitána Šneka do takzvané Komnaty mizerného smýšlení. Tato skupina je zajímavější a má vzbudit především diskuzi. Sám May na adresu aut tohoto výběru tvrdí: „Věřím, že jsou historicky významná, ale byla jednoduše zapomenuta nebo nepochopena.“

Do této skupiny May řadí elektromobil Waverley Electric, který byl na počátku minulého století díky své čistotě a tichému pomohu v některých částech USA prodávanější než vozy se spalovacím motorem, Cadillac Model K, který spolu s Fordem T výrazně zjednodušil výrobu aut.

Standard Superior z roku 1933 byl inspirací pro Volkswagen Brouk. V nacistickém Německu se ale nehodilo, že koncepci lidového auta vymyslel židovský inženýr Josef Ganz. Žebříček zahrnuje i původní Hondu Civic, Mayem označenou za kompaktní, úsporný a spolehlivý vůz.

Podle moderátora Top Gearu je důležitá také Lada Riva, u nás známá spíše jako Lada 2105, která pomohla motorizovat státy komunistického východního bloku. Při sečtení počtu vyrobených kusů s výchozím Fiatem 124 navíc patří mezi nejvyráběnější auta historie. Bruno ExoMars Rover pak May označuje za nejvyspělejší terénní auto na světě, a to protože se jedná o autonomní vozidlo vhodné pro použití i na jiných planetách.

Součástí výběru nejvýznamnějších vozidel historie podle Jamese Maye je ještě 13. automobil. Ten zatím prozrazen nebyl, odhalen bude až přímo na výstavě London Classic Car Show, která se koná mezi 8. a 11. lednem v londýnském výstavišti ExCel. Sám May o voze tvrdí, že v jeho motoristickém životě leží nejvýše a považuje ho za největší inspiraci.

Máte nějaký tip, o které vozidlo by se mohlo jednat? Pište své tipy do diskuze pod článkem.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - Dylan McKay
5. 1. 2015 08:20
Ano
James vybral dobře a logicky. Potěšil výběr u nás ne moc známého Priusu, ale kdo má tak ví co tím James chtěl říci.
Já bych přidal ještě otce všech 4x4 původně vojenský Jeep Willys.
Avatar - euro89
4. 1. 2015 20:26
Lambda
Pokud někdo sestavuje žebříček nejvýznamnějších automobilů, rozhodně by v něm neměla chybět Lancia Lambda.
4. 1. 2015 19:40
z top gear
by ste mohli preberat viac clankov ;)
4. 1. 2015 19:25
Dle mého
Zdravím, souhlasím se vším, co bylo přede mnou napsáno. Přesto se přidám k diskusi, jaké auto výrazně ovlivnilo vývoj automobilů. Rozhodně tam patří Renault 16. Znalci vědí proč. :-)
4. 1. 2015 17:34
Re: Ďakujeme,
Souhlas. Je konec a začátek roku roku. A jelikož asi není o čem psát tak, zveřejňují i takovéto kraviny.