Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejlevnější český elektromobil. Stojí jako základní Fabia, v něčem je i lepší!

Michal Dokoupil
Diskuze (14)

Elektromobily jsou i přes vlnu slev stále příliš drahé. V Česku se však objevila novinka, kterou můžete mít za cenu základní Fabie. Už na první pohled jsou tedy zjevná některá omezení, přesto jsme našli vlastnosti, ve kterých ElBlesk Pony malou škodovku dokonce překonává.

Na českém trhu se objevil nový nejlevnější elektromobil. Říká si ElBlesk Pony a na první pohled může vypadat trochu vtipně. Kdo by hádal, že jde o další francouzské mopedauto s rychlostí omezenou maximálně na 45 km/h, by se ale mýlil.

Pony je sice registrovaný jako těžká silniční čtyřkolka, má však výkon 25 kW a rozjede se i na 100 km/h. Není to tedy trhač asfaltu nebo dálniční křižník, ve městě a okolí si ale poradí bez problému. Což se nám potvrdilo během dvou týdnů ježdění, kdy jsme s drobným autíčkem najezdili stovky kilometrů.

I přes český název má poník původ v Číně. Právě tam se v posledních letech vyrojily desítky podobných modelů. Trend odstartoval před třemi roky Wuling Hongguang Mini EV, kterého se už prodalo přes 1,2 milionu kusů, a brzy následovala téměř každá tamní důležitější automobilka.

Do Česka poníka vozí klatovská firma ElBlesk, která na voze provádí úpravy pro náročnější místní zákazníky. Vylepšená je třeba elektroinstalace nebo podvozek. Baterky nejsou primitivní olověné, jak by mnozí čekali, ale lithiové od největšího světového výrobce CATL, jako v mnohem dospělejších elektromobilech. A podobně jako u Tesly vám servisní údržbu může udělat i váš lokální mechanik.

Ještě než přineseme klasický test, se můžete podívat na video, kde přibližujeme některá základní fakta o netradiční česko-čínské novince. Dozvíte se, jak auto jezdí, jaké má nevýhody a především za kolik se dá vlastně pořídit.

Michal Dokoupil
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
10. 7. 2023 00:09
Re: EV 🖖🏽
Těš se Hammuno https://www.garaz.cz/…enaultu-21010575

:-) :-) :-) :-) :-)
9. 7. 2023 15:52
lepší než MHD
Jestli to skutečně má klimatizaci, což podle ukázek, zdá se, má, bych s tím problém pro dojíždění do 30 km mimo dálnici neměl žádný problém. O řád lepší a univerzálnější nežli skútr, natož MHD. Samozřejmě ovšem za originální čínskou cenu, v žádném případě bych nepodpořil překupníky ze švejkova. p.s. ta rádoby vtipná věta o olověných akumulátorech je poněkud nepatřičná tomuto webu.
9. 7. 2023 15:16
Redaktorský odpad
Co to tady máte za odpad v řadách redaktorů? Čínská haraburda a vy si dovolíte napsat, že se jedná o český elektromobil? Ubožáku...
9. 7. 2023 12:26
Dementný titulok
Čo že to má byť na tej podivnosti na malých kolieskach české? Súdruhovia redaktorí fakt už nemajú žiadnu súdnosť.
Inak je to o 100% lepšie ako všetky paskvily na základe Citroenu Ami. Aj tak to ale je len čínsky šmejd za nehoráznu cenu, lebo dovzca chce samozrejme čo najrýchlejšie zbohatnúť.
Ja osobne by som to nekúpil, ani keby mi šlapali na krk. Za dva roky predajca skrachuje, a nikto to neopraví, ani nebude s čím. Ak neskrachuje, tak bude čodkoro predávať iný model a starý si môžeš strčiť za klobúk, lebo ho už tiež nikto neopraví - budú chcieť, aby si si kúpil nový.
Svet sa skrátka v riť obrátil.
9. 7. 2023 09:32
Re: Kolesa
Čínský model BAIC S3 Yuanbao má 155/65 R13 . Citace : "Pony vzniká v dílnách klatovské společnosti elBlesk, základem je ale automobil čínské automobilky BAW (Beijing Automobile Works, nedávno oslavila sedmdesáté výročí), konkrétně model S3 Yuanbao."
Zdroj: http://www.idnes.cz/…600_hardware_nyv
Doplnění: V textu zmiňují značku Linglong, které jsou v tomhle rozměru celoroční za 678 Kč za kus (nejlevnejsipneu.cz) .