Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejžádanější ojetiny? Mezi zánovními vedou SUV

ČTK
Diskuze (2)

SUV jsou stále populárnější kategorií automobilů. Platí to rovněž mezi ojetými vozy.

Nejprodávanější kategorií zánovních ojetin se letos poprvé staly vozy SUV. Jejich podíl se zvýšil meziročně o 6,5 procentního bodu na 36,4 procenta. Loni vedoucí hatchbacky klesly na druhé místo s podílem 34,7 procenta. Třetí místo si drží vozy kombi se 17 procenty. Vyplývá to ze statistik prodejní sítě Mototechna. SUV a terénní auta jsou v současnosti i nejprodávanější kategorií nových vozů s podílem přes 35 procent.

Auta do pěti let stáří se stále z 83 procent prodávají v benzínovém provedení, proti loňsku se ale zdvojnásobil podíl hybridů a elektromobilů. Stále ale jde jen o desítky kusů. Posílil zájem o automobily s automatickou převodovkou z 21 na 26 procent.

„Období pandemie mění trh ojetých automobilů od základu, a to obzvláště v případě zánovních automobilů. Přestože registrujeme od začátku roku nárůst poptávky o téměř 20 procent, nabídka celého trhu razantně poklesla. Velký podíl na tomto trendu má pozastavení výroby i vývoz do zahraničí,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka skupiny Aures Holdings, kam Mototechna patří.

Mototechna prodala za dobu osmi let od obnovení svého provozu v České republice i na Slovensku 72.000 vozů. Průměrná cena automobilu prodaného v české Mototechně je 417.000 Kč a nejčastěji jde o modely Škoda Fabia (12 procent), Rapid (šest procent) a Karoq (pět procent). Z luxusních modelů vede Audi A5.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

15. 9. 2020 06:52
Re: Mezi zánovními vedou SUV na naftu
Jako vždy mimo.
Avatar - Ada je zase tady
14. 9. 2020 12:10
Mezi zánovními vedou SUV na naftu
a s manuální převodovkou. Ty s automatem a na benzín nikdo nechce. Lidi jsou soudní... Ty benzínové se kupují jen tehdy, když diesel není k dispozici. :yes: