Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Němečtí výrobci chtějí, aby byly v autonomních vozidlech černé skříňky

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Výrobci automobilů z Německa se usnesli, že v autech, která jezdí sama bez pomoci člověka, chtějí mít černé skříňky po vzoru letadel a kontrolovat tak vyhodnocovaná data.

O autonomních automobilech schopných jezdit bez zásahu člověka sedícího uvnitř se hodně hovoří. Průkopníkem této technologie je firma Google, která podobné vozy úspěšně testuje. Němečtí výrobci však možná zhatí snahu internetové velmoci brzy dostat tato auta do sériové výroby, protože chtějí, aby každý podobný vůz měl uvnitř schovanou takzvanou černou skříňku známou z letadel.

Právě tam by se ukládala veškerá data jízdy, která musí počítač ve voze neustále vyhodnocovat. Zároveň je podle výrobců dobré vědět, jak je s daty z vozidel nakládáno. Pokud se podaří použití černých skříněk prosadit, mohl by to být důležitý krok k povolení podobných aut i podle legislativy.

Autonomní či poloautonomní automobily testuje například Mercedes-Benz či BMW a používají k tomu technologie firmy Google. Černé skříňky mohou pomoci i v určení zodpovědnosti za případnou nehodu kdyby systém v tomto voze selhal. Ostatně otázka spolehlivosti systému je v současné době ta nejpalčivější.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)