Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nesháníte neobvyklý obytňák? Na prodej je třeba tahle bývalá armádní Tatra 805

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Jestli zrovna hledáte kompaktní stylový obytný automobil, který si poradí i s těžkým terénem, možná pro vás máme tip.

Při našem pravidelném zkoumání automobilové inzerce jsme totiž narazili na bývalou armádní Tatru 805 upravenou právě na obytňák.

Pro připomenutí, Tatra 805 je lehký terénní nákladní vůz, který se vyráběl v letech 1952 až 1960. Podle dostupných informací vzniklo 13.624 exemplářů.

Vozidlo využívala zejména československá armáda, které se hodila kombinace výborných schopností v těžkém terénu a vysoké tažné síly. Tatra 805 však našla uplatnění také v civilním sektoru. Za 8 let produkce se zrodilo několik provedení pro nejrůznější úkoly.

Video se připravuje ...

O pohon poměrně kompaktní 805 (délka dosahuje 4.720 mm, je tedy zhruba stejně dlouhá jako Škoda Kodiaq) se stará vzduchem chlazený osmiválec o objemu 2,5 litru a výkonu 55 kW. Ten vozidlo rozjede na maximálních 80 km/h, průměrná spotřeba se má pohybovat mezi 20 až 25 litry benzinu na 100 kilometrů - není tedy, pravda, rychlé, ani úsporné.

Motor mimochodem proslavilo charakteristické kvílení, díky němž si tahle tatrovka vysloužila přezdívky Kvíčala, Píšťala, nebo Fňukna. Zvláštní zvuk společně s houpáním v terénu pak přispěl ještě k další přezdívce Kačena.

V armádě Tatra 805 sloužila mimo jiných variant také jako rádiovůz se skříňovou nástavbou. A právě jeden takový exemplář posloužil ke konverzi na obytný automobil, který je momentálně na prodej.

Jak úprava dopadla, se můžete podívat v galerii. Prodejce však v inzerátu upozorňuje, že na fotkách schází koupelna s vanou a chemickou toaletou. Snímky této části tedy k dispozici nemáme, škoda.

Kus z roku 1958 má být v dobrém stavu a plně funkční, najeto prý má jen 7.800 km. K mání je za 340 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Doporučujeme

6. 4. 2021 15:51
Neaktuální
Toto vozidlo bylo opakovaně inzerovano na bazosi.cz a je to více jak týden co už je pryč. AUTO jako takové super, ale napsat článek, který je vlastně přepisem inzerátu a to ještě neaktuální mi nedává smysl.
5. 4. 2021 22:58
Re: Já bych to nechtěl
Tak to ste to auto museli mať vo veľmi divnom stave, že nedokázalo zacúvať do kopca.
5. 4. 2021 22:57
Re: Staré autá
Hej. len by to musel do rúk dostať nejaký milovník Tatier a nie somrák, čo by v tom iba prespával.
5. 4. 2021 22:12
Já bych to nechtěl
Mám na tohle auto vzpomínky z vojny (spoj. rota). To auto vůbec nejede. A když couvalo do garáže do mírného nájezdu, muselo se potlačit véjtřaskou, aby tam vůbec vyjelo. Tohle auto už nepatřilo na silnici ani v osmdesátých letech.
Avatar - palix
5. 4. 2021 22:01
Re: Staré autá
V podstate ak to nie je veľmi "upravené", tak do pôvodného stavu sa to dá prerobiť vždy.