Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neskutečně vzácný britský sporťák je na prodej. Na kolik si ho majitel cení?

David Bureš
Diskuze (0)
Britský sporťák poháněný desetiválcem z Dodge Viper Bristol Fighter vznikl jen v několika exemplářích. Jeden z nich je nyní na prodej.

Velká Británie je země zasvěcená malým výrobcům sporťáků. Lotus, Caterham nebo TVR, to jsou v automobilovém světě pojmy, které mají spoustu fanoušků. Mezi ně se řadila společnost Bristol, která se původně zabývala výrobou letadel. Jejím předposledním dílem je Bristol Fighter, desetiválcový sporťák, který vznikl jen v několika málo exemplářích. Jeden z nich nyní může být váš!

Raritní kupé s racčími dveřmi poháněné osmilitrovým desetiválcem původem z Dodge Viper prodává jeho holandský majitel. Původně byl ale vůz určen pro britského zákazníka, v Británii vydržel do roku 2008, i proto má volant na prvé straně.

Modře lakovaný automobil s hnědým interiérem byl vyroben v roce 2004, tedy prvním roce výroby tohoto modelu. Aktuálně má na svém kontě přes 27.000 najetých kilometrů. Fighter se vyráběl až do roku 2011, kdy Bristol zkrachoval. Nyní se však opět vrací, když pracuje na modelu Bullet, poháněném osmiválcem od BMW.

Zpět ale k prodávanému Fighterovi. Jedná se o základní verzi naladěnou na 391 kW, jejíž motor je spárován s šestistupňovou manuální převodovkou. K dispozici však byly i silnější varianty s 468 (Fighter S), respektive 755 kW (Fighter T). Agregát je pro lepší rozložení hmotnosti umístěn daleko za přední nápravou, až na nejsilnější, přeplňované provedení je atmosféricky plněný. Pohání pouze zadní kola, kvůli ukočírování tak velké síly tu nechyběl samosvorný diferenciál.

Výbava je na dobu vzniku slušná, nabízenému kousku nechybí klimatizace, hudební systém nebo zadní parkovací kamera, což v roce 2004 nebyly úplně samozřejmé prvky. Bristol si ale u Fighteru zakládal na tom, že jeho komfort a luxus není podřízen jeho výkonu.

A na kolik si ho jeho majitel cení? Vůz je ve Skotsku nabízen za 199.950 liber, což je v přepočtu více než 5,7 milionu korun. To se může zdát za kupé s poněkud kontroverzním vzhledem hodně, jenže Fighter v době zahájení prodeje stál v přepočtu přes 10 milionů korun. A nezapomeňte na jedinečnost tohoto modelu. Bristol postavil jen několik Fighterů (nejčastěji se hovoří o 13 kusech), přičemž nabízený modrý kousek byl vůbec první propagační kousek, sloužící pro testování vozu a jeho propagaci. Sběratelskou hodnotu tedy má, je však otázkou, zda za ní někdo bude ochoten zaplatit...

David Bureš
Diskuze (0)