Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nestíháte zajet pro vánoční strom? Volte upravené Audi RS 6 Avant. Překonalo jeden bláznivý rekord

David Bureš
Diskuze (0)

Audi RS 6 Avant upravené tuningovou firmou Hennessey překonalo Porsche 911 Turbo S, což mu vyneslo jeden bláznivý rychlostní rekord. Na střeše totiž vezlo vánoční stromek.

Vánoce jsou tu a s ním i dotaz, jaké auto je nejvhodnější pro převoz vánočního stromku. U texaské společnosti Hennessey Performace mají jasno. Je to jimi upravené Audi RS 6 Avant. Rychlý model vyšší střední třídy vyladěný touto firmou se totiž stal nejrychlejším kombíkem světa vezoucím vánoční stromek na střeše.

Během rychlostního pokusu vůz s vidlicovým osmiválcem vyladěným Hennessey Performace až na výkon 800 koní (597 kW) totiž atakoval se stromkem na střeše rychlost 294,5 km/h! Překonal tak dosavadní rekord, který držel na 1.000 koní (746 kW) vyladěný Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Ten jel s vánočním stromkem na střeše v roce 2019 rychlostí 291 km/h.

Video se připravuje ...

Jízda co nejvyšší rychlostí s vánočním stromkem na střeše je dnes už pro Hennessey Performance vánoční tradicí. Letošní rekordní pokus přitom zahajovala jízda s Porsche 911 Turbo S. U osobního auta zakladatele firmy a jejího generálního ředitele Johna Hennesseyho s výkonem 750 koní (559 kW) se však ukázalo, že na tento úkol není moc vhodné. Se stromkem na střeše byl totiž o neskutečných 48 km/h pomalejší než bez něj.

Hennessey tak hledal jiné vhodné vozidlo pro tento pokus, přičemž volba padla na vůz jeho manželky, právě upravené Audi RS 6 Avant, které naopak zabodovalo. Bez stromku na střeše mimochodem toto kombi jelo dokonce rychlostí 330 km/h. "Kdo potřebuje soba, kdy vaše manželka má osmisetkoňové saně?" směje se John Hennessey.

Automobil mimochodem dostal specifický výfukový systém. Za volant se pak během rekordní jízdy posadil profesionální závodník a instruktor Spencer Geswein.

Rekordní jízda mimochodem probíhala v rámci vysokorychlostního testování připravovaného hypersportu Venom F5. Při jízdách do rychlosti 400 km/h byly testovány schopnosti brzd, pneumatik a aerodynamiky, a to před plánovaným pokusem překonat hranici 482 km/h (300 mph), k němuž má dojít na začátku roku 2022. Hennessey Performance sice primárně funguje jako tuningový úpravce, má ale i vlastní modely. Venom F5 s vlastním technickým základem následuje po Venomu GT z roku 2011, postaveném ještě na bázi Lotusu Elise.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme