Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nexen Dandelion: Koncept pneumatiky, kterou už nesundáte

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Představte si pneumatiku, se kterou se můžete vydat do každého terénu, neprorazíte ji a její opravu provedete pouze výměnou poškozené části. Že je to nesmysl? Koncept Dandelion vás má přesvědčit, že rozhodně není.

Společnost Nexen Tire, která má svůj závod i v České republice, nedávno odhalila koncept jedné z nejpodivnějších pneumatik, jakou jsme kdy viděli. Pampeliška, jak zní v překladu oficiálního název Dandelion, však není jen na okrasu.

Dandelion je další z řady bezvzduchových pneumatik, kterých se v posledních letech objevilo hned několik. Ovšem zatímco pneumatiky konkurence se snaží svým vnějším pláštěm přiblížit tradičním pneumatikám, koncept Dandelion sází na zcela jinou konstrukci.

Z disku, který je tradičně připevněn ke kolu, totiž vyčnívá 72 samostatných „nohou.“ Každá z nich se přitom může pod vyšším tlakem zmáčknout směrem dovnitř, což pneumatice umožní maximálně se přizpůsobit podkladu a vždy tak nabízet maximální trakci.

Díky možnost zvýšit kontakt s podkladem se pneumatika osvědčila na náročnějších cestách i v terénním prostředí a díky téměř nulové potřebě údržby maximalizuje operační schopnosti vozu,“ uvedli podle webu Yanko Design inženýři, kteří za vývojem pneumatiky stojí.

Díky bezvzduchové konstrukci však pneumatiky přispívají i ke spolehlivosti a bezpečnosti celého vozu – nedají se totiž prorazit. V konečném důsledku by tak mohl koncept těchto pneumatik přispět i ke snižování ekologické zátěže spojené s vyhazováním starých pneumatik.

Ani koncept Nexen Dandelion však není nezničitelný. V případě poškození některé z dvaasedmdesáti nohou ale stačí poškozenou nohu vyjmout a vyměnit za jinou. Milovníci expedic tak ušetří místo i čas strávený opravou defektu.

A i když se zatím jedná o pouhý koncept, Nexen už s ním slaví první úspěchy. Dandelion totiž získal prestižní designové ocenění RedDot award 2019 v kategorii koncept, jak uvádí web Yanko Design.

Doporučujeme

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

31. 10. 2019 20:07
Pampeliška
Koncept, je to koncept, takže pro někoho, kdo by to zítra viděl na " fóbii " to znamená, že to zítra v obchodě nebude! Asi tak.
31. 10. 2019 19:12
Dobrý nápad
Výhodou je, že se neohýbá do boku v zatáčkách. když zapraqcují na snížení hmotnosti, tak to bude zajímavé. Skvělé je že písty se pohybují jen nahorů a dolů. nejsou zam boční vazby, což snižuje tření
31. 10. 2019 10:21
No..
Přestava že s tím jedu někde po štěrku a sekne se mi tam šutr, kterej tam vydrží až na nějakou silnici mimo obec? Zřejmě slušnej výstřel při uvolnění 🤣🤣🤣
31. 10. 2019 10:08
Ehm...
Noooo, to je paráda. Zajímalo by mě, jak se taková věc bude vyvažovat a jak to bude sedět ve 130km/h při předjíždění? Ze zkušenosti vím, že RedDot je prostě jenom cena za design, za kterým se kolikrát schovává velmi špatný produkt... 🤣
Avatar - Fickroc
30. 10. 2019 20:07
Křup a hup
Na nějakej Tyčkolet asi dobrý. Že bych to ale zejtra viděl na Fóbii nebo Dachně, to myslim neklapne. Tuhletěch vynálezů už bylo.... vzpomeňte na Ábíčko, (ABC mladých techniků a kdovíkoho...)