Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan brzy představí produkční crossover Ariya, časem dorazí i do Evropy

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Produkční verze elektrického crossoveru Nissan Arya se představí již za pár týdnů a časem by se měla dostat i do Evropy.

Automobilka Nissan dnes oznámila, že produkční verzi elektrického crossoveru Ariya odhalí již 15. července. Prodej pak bude zahájen nejprve na domácím japonském trhu, postupem času bychom se ale měli dočkat expanze na trhy globální, včetně čínského, evropského a amerického.

Nové informace měly být prezentovány během pondělního setkání akcionářů automobilky, jak dodává web AutoNews, který na ně upozornil. Kolegové z AutoNews dále očekávají, že Nissan zahájí výrobu modelu Ariya v japonském závodu Tochigi, který má být v současnosti přestavován na výrobu elektrických vozidel.

O technice nového crossoveru toho prozatím moc nevíme, produkční vůz by však měl vyrůst na nové alianční platformě CMF-EV, která je vyvíjena primárně pro potřeby elektromobilů. Tato platforma by navíc měla umožnit zástavbu elektrického pohonu všech kol e4force, který automobilka nedávno testovala v modelu Leaf.

Nepatrně více toho víme o designu novinky, neboť první snímky z patentového úřadu unikly na veřejnost již před dvěma měsíci. A jak je patrné, produkční model by měl mít ke konceptu skutečně hodně blízko. Totéž pak platí i pro interiér, jehož detaily unikly na veřejnost začátkem měsíce.

Po technologické stránce by měla novinka zaujmout především novým částečně-autonomním systémem řízení Nissan ProPilot 2.0, který by měl být schopen zatáčet, akcelerovat i brzdit bez nutnosti držet ruce na volantu. Zatím ale není jasné, zda bude tento systém dostupný na všech trzích.

Na další zajímavosti z technické výbavy elektrického crossoveru Nissan Ariya si ovšem budeme muset počkat až do jeho oficiální premiéry.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - lamal
1. 7. 2020 11:47
Re: Nissan
pokial by to bolo materialovo/spracovanim v poriadku tak nevíš... nemusi to byt az tak zle
Avatar - _Karel_
29. 6. 2020 18:34
Nissan
Zvenku moc pěkný, čistý. Uvnitř klasika elektrická bída za dvě padesát.