Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan pracuje na elektrickém crossoveru Ariya. Tohle jsou první nákresy sériové verze

David Bureš
Diskuze (0)

Produkční verze konceptu Nissan Ariya je chystaná pro rok 2021. Půjde o crossover s elektrickým pohonem.

Nissan patří mezi průkopníky elektrického pohonu, vždyť jeho Leaf patří mezi nejprodávanější elektromobily na světě. V době expandující nabídky takových aut však Nissan žádné masivní rozšíření své elektrické řady neplánuje. Jeden nový elektromobil ale přesto nabídne, elektrický crossover.

Vzejde z loňského konceptu Nissan Ariya a vzhled sériové verze prozrazují první snímky uniklé z patentového úřadu. Ty naznačují, že 4.600 mm dlouhému konceptu loni prezentovanému na tokijském autosalonu bude mít produkční varianta hodně blízko. Vždyť příď s úzkými světly, částečně rámujícími čelní masku, podle těchto nákresů změní prakticky jen svůj nárazník. Podobné je na to rovněž záď s koncovými světly protaženými přes víko zavazadelníku.

Crossover vzešlý z konceptu Nissan Ariya dorazí podle dřívějších zpráv do poloviny roku 2021, když se stane součástí mezigenerační výměny SUV nabídky značky. Ta začala loni uvedenou druhou generací malého modelu Juke a bude pokračovat příchodem nových generací velkého X-Trailu a kompaktního crossoveru Qashqai.

Ariya přitom použije zcela nový základ. Postavena bude na nové alianční platformě CMF-EV vyvinuté primárně pro potřeby elektromobilů, kterou do budoucna mimo jiné použije také elektřinou poháněné kompaktní SUV značky Renault.

Bližší informace o použité technice nemáme, architektura nicméně umožňuje zástavbu pohonu všech kol, díky použití elektromotoru u každé z náprav. Nissan tomuto řešení říká e-4orce, přičemž ho Ariya jistě použije.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme