Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan na autosalonu ve Frankfurtu

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Nissan je první japonskou automobilkou, která zveřejnila co přiveze na počátku září na autosalon IAA do Frankfurtu. Chystá se další posilení pozic značky mezi offroady…

Nissan je první japonskou automobilkou, která zveřejnila co přiveze na počátku září na autosalon IAA do Frankfurtu. Chystá se další posilení pozic značky mezi offroady…

Mezi hvězdami expozice se objeví výrazný koncept nazvaný Dunehawk, představující budoucnost SUV od Nissanu. Atraktivní design, vyspělá technika a neobvyklá kombinace karosérií dvou tříd SUV a MPV- to je offroad střední třídy Dunehawk. Vůz je vybaven druhou generací pohonu Nissan ALL MODE 4x4, poprvé uplatněného na X-TRAILu. Dunehawk spojuje vynikající schopnosti v terénu s dobrými jízdními vlastnostmi na silnici.

Během IAA bude také oficiálně zahájen evropský prodej Nissanu 350Z. I když jeho legenda nedosahuje v Evropě takových rozměrů jako v zámoří, bude to Nissanova štika v rybníce. Razantní dvousedadlové sportovní kupé s podvozkem, používajícím špičkovou techniku závodních vozů této značce citelně scházelo.

Silný 3,5 litrový šestiválec do V, pohánějící zadní kola, vyvine 206 kW (280 k). Jeho uložení za přední nápravou přispívá k optimálnímu rozdělení hmotnosti mezi přední a zadní nápravou. 350Z zvládá maximální rychlost 250 km/ h (elektronicky omezenou) a zrychlení 0 - 100 km/ h za méně než 6 sekund. Od premiéry na autosalónu v Ženevě již bylo v Evropě prodáno asi tisíc vozů. Podrobný popis naleznete v našem magazínu.

Východiskem pro pokračující nárůst prodejů Nissanu v Evropě se stalo rozšíření palety vznětových motorů. Nissanu v tomto směru výrazně pomáhá Renault (fůze Renault – Nissan je označována jako jedna z velmi úspěšných transakcí v automobilovém průmyslu posledních let). Ve Frankfurtu se představí nový turbodiesel 1.5 dCi 60 kW (82 k) v Micře; jeho prodej se rozběhne začátkem října. Zavedením tohoto motoru Nissan dokončil první fázi expanze, jejímž cílem bylo nasazení konkurenceschopného turbodieselu v každém tržním segmentu od Micry až po mohutný Patrol GR. Vznětové motory nyní nabízejí výběr z pěti objemů: 1,5 l, 1,9 l, 2,2 l, 2,5 a 3,0 l, a to s devíti různými úrovněmi výkonu.

Poprvé v Evropě Nissan také představí prototyp Nissanu X-TRAIL, poháněného palivovými články (FCV). Nissanu s palivovými články má za úkol vytvořit základnu pro další uplatnění FCV, jehož zkušební výroba se má rozběhnout ještě v letošním roce.

Ondřej Láník
Diskuze (0)