Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan New Mobility Concept: Francouz s japonským pasem

David Bureš
Diskuze (0)
Spolupráce Renaultu s Nissanem pokračuje i na poli elektrických aut. Nový Nissan New Mobility Concept je totiž převlečený Renault Twizy s logem japonské automobilky.

Zatímco Renault Twizy se má začít vyrábět koncem příštího roku, Nissan New Mobility Concept je ukázkou, jak může vypadat budoucnost elektrovozů této značky ze země vycházejícího slunce.

New Mobility Concept podle Nissanu charakterizují čtyři slova, a to inovace, jednoduchost, bezpečnost a čistota. Koncept představuje dvoumístné vozidlo kompaktních rozměrů, se kterým je snadné jezdit a manévrovat. Díky své jednoduchosti vůz produkuje nulové emise.

Koncept může v budoucnu fungovat jako efektivní a pohodlný prostředek hromadné dopravy, nebo jako soukromé vozidlo pro dojíždění do práce a popojíždění během pracovní doby. Nissan hodlá tyto možnosti využití nadále zkoumat, hlavním přínosem elektromobilu ale má především být zlepšení mobility ve velkoměstech.

Nissan se nevyjadřuje k motorizaci konceptu, nicméně předpokládáme, že New Mobility Concept používá stejnou techniku jako Renault Twizy. Ten bude nabízen ve dvou motorizacích - o výkonu 4 kW, nebo 15 kW. Elektrickou energii elektromotoru dodává lithium-iontová baterie s kapacitou 7 kWh umístěná pod sedadlem řidiče, dojezd na jedno nabití je 100 km, samotné dobití trvá 3,5 hodiny.

Aliance Nissanu s Renaultem chce být jedničkou v produkci aut s nulovými emisemi. Tomu zajisté pomůže Nissan Leaf, který bude první stoprocentně elektrický vůz v masové produkci. Debutovat bude na konci roku v Japonsku a USA, v Evropě se ukáže na počátku příštího roku.

David Bureš
Diskuze (0)