Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan představuje závoďák pro rok 2050. Uvnitř ležíte a řídíte mozkem

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Japonská automobilka využila služeb mladého talentovaného tvůrce a společně představují GT-R (X) pro rok 2050.

Designové cvičené navrhl toho času nezávislý tvůrce Jaebum „JB“ Choi coby svou práci na ArtCenter College of Design v kalifornské Pasadeně. Nissanu se však jeho práce velice líbila, a tak autora počátkem roku angažoval a dnes je součástí širšího týmu Nissan Design America.

Již z prvních fotografií je patrné, jak malý projekt co do rozměrů je. GT-R (X) pro rok 2050 má délku 2908 mm, šířku 1537 mm a výšku pouhých 658 milimetrů. Pro takovou netradiční velikost existuje velmi dobrý důvod. Choi totiž experiment od počátku navrhoval jako auto, které lidé „obléknou“.

Výsledkem je, že řidič ve voze nesedí, ale leží, přičemž své končetiny roztáhne do písmene X. Unikátní poloha za „volantem“ však není jedinou zajímavostí. Podle tvůrců se totiž auto neovládá tak, jak jsme zvyklí, ale skrz futuristický, tvarově přizpůsobitelný oblek a helmu. V praxi by tedy vůz měl číst myšlenky řidiče a na jejich základě rozhodnout, kam pojede. Někdo má o budoucnost vzdálené jen tři desítky let hodně odvážně představy…

„Pro tým Nissan Design America bylo vzrušující, že jsme autorovi této myšlenky pomohli postavit podobu modelu jedna ku jedné,“ nechal se slyšet David Woodhouse, viceprezident společnosti NDA, podle nějž je JB supertalentovaný a superkreativní designér.

Protože jde o hodně vzdálenou budoucnost, o specifikacích nepadlo ani slovo. A kdyby jo, těžko bychom je mohli brát vážně. Jediné co víme je, že Choi počítá s čistě elektrickým pohonem. Jaké překvapení…

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

23. 12. 2020 23:03
Hmm
To se mi mnohem víc líbí Volkswagen ID.R https://www.evcars.cz/…dniho-vuzu-id-r/
17. 12. 2020 19:58
Uvnitř ležíte a řídíte mozkem
To je revoluční nápad. Nyní, v současnosti se asi řídí pomocí análního otvoru, ale naštěstí inženýři nelenili a vymysleli, že v budoucnu bude k řízení třeba mozek.
17. 12. 2020 17:57
Článek předstihl svou dobu ....
... měl vyjít až 1. dubna
17. 12. 2020 17:15
bum
A v prípade nárazu sa vnútornosti pilota vytrhajú.