Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Qashqai odhaluje svůj interiér. Nabídne více prostoru i bohatou výbavu

David Bureš
Diskuze (80)

Nissan Qashqai třetí generace se světu představí v roce 2021. Už nyní máme dobrou představu o tom, jak bude vypadat jeho interiér.

Automobilka Nissan pokračuje v mezigenerační obměně své SUV řady. Další na řadu přijde Qashqai, kompaktní crossover, jehož první generace v roce 2007 zakládala tento segment. Nyní je na cestě třetí generace tohoto automobilu, jíž Nissan už postupně odhaluje. Naposledy nechal nahlédnout do interiéru novinky.

Tvary palubní desky se zatím ukrývají ve tmě, ze siluety je však poznat, že nový Qashqai užije dnes tak módní řešení s volně stojícím displejem multimediálního systému. Ten bude podle Nissanu s úhlopříčkou 9" větší než dnes, nabídne i lepší rozlišení. Hlavně ale infotainment nabídne ty nejmodernější prvky, jako třeba funkce Android Auto a Apple CarPlay, z nichž ta druhá bude fungovat i bezdrátově.

Před řidičem pak bude rovněž umístěna digitální obrazovka, v tomto případě s obligátní úhlopříčkou 12,3", jak je v tomto případě zvykem. Doplnit ji bude moci také head-up displej promítající potřebné údaje přímo na čelní sklo, v tomto případě bude mít úhlopříčku 10,8".

Přepracována byla také středová konzole s novým, menším voličem automatické převodovky nebo otočným ovladačem pro nastavení chování pohonu všech kol. Hodně se v jejím případě dbalo na ergonomii. Proto třeba zdejší odkládací schránka s bezdrátovým nabíjením pojme i ty největší chytré telefony na trhu, jako je Apple iPhone 12 Pro Max. Držáky nápojů se oddálily, aby se usnadnila manipulace s kelímky, a v konzoli nechybí ani USB porty pro celou posádku, a to jak USB-A, tak USB-C.

Výhodou pro řidiče má být rovněž lepší výhled ven, a to díky většímu čelnímu sklu, tenčím A sloupkům nebo vnějším zpětným zrcátkům přesunutým na dveře. Prostoru, hlavně na zadních sedadlech, zase pomůže natažený rozvor.

Více objemu pak slibuje zavazadlový prostor, u něhož se díky přepracovanému zadnímu zavěšení povedlo snížit podlahu o 20 mm. Objem tak má proti předchůdci narůst o 74 litrů, na nějakých 484 litrů. Více odkládacího prostoru má být i vpředu, do kapes v předních dveřích se nově vejdou 1,5litrové lahve, oproti půllitrovým u předchůdce.

Nissan rovněž slibuje tu nejlepší možnou výbavu. Vedle již zmíněných prvků bude k dispozici hudební systém Bose s 10 reproduktory, hlasové ovládání kompatibilní se zařízeními Google Assistant a Amazon Alexa, masážní přední sedačky nebo vyhřívaný volant.

Video se připravuje ...

Množství funkcí nabídne také aplikace NissanConnect pro chytré telefony. Nejenže na dálku zabliká nebo zatroubí, případně zamkne vozidlo, ale také třeba upozorní na nutný servisní zásah nebo zvládne kontaktovat policii a sledovat vozidlo v případě jeho odcizení.

Nissan dal už dříve najevo, že si automobil prakticky uchová své vnější rozměry. Vedení je nazývá jako ideální, což potvrzují i prodejní úspěchy dosavadních generací. Novinkou však bude technický základ, v podobě alianční platformy CMF-C určené pro středně velká auta

Nový základ umožní použití hybridního pohonu, který bude pro Qashqai novinkou. Benzinový čtyřválec 1.3 DIG-T tak bude nabízen jako mildhybrid, k dispozici ale bude také hybridní ústrojí e-Power, jehož princip Nissan využívá na japonském trhu už delší dobu. V jeho případě se o pohon předních kol stará elektromotor, zatímco zážehový agregát funguje jako generátor elektrické energie.

David Bureš
Diskuze (80)

Doporučujeme

Avatar - Cuba66
9. 12. 2020 12:18
Re: hatemail
Pepík si koupí Oktu na hlínách, ne Nissana :-)
Avatar - kari.laz
8. 12. 2020 21:54
Re: Motory
U tebe mě tato blbost na serveru o autech nepřekvapuje. Nízkointeligentní jedinci, jako ty, by zde raději řešili barvu kuchyňského robota, proč taky řešit motor na serveru o autech.
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2020 19:26
Re: Motory
Jako že to auto se hodí k dynamické jízdě.
Avatar - Blue Sun
8. 12. 2020 19:09
Re: Motory
Jako že ten motor je určený výhradně k závodní jízdě? Ale tak...
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2020 16:56
Re: Motory
Aha a jak se jezdí s Civicem 1.5 T? Viděl jsi to auto někdy?