Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan: Příští Micra se bude vyrábět ve Francii od roku 2016, v počtu 130 tisíc ks ročně

Diskuze (0)
Aliance Renault-Nissan chce udržet pracovní místa ve Francii, a tak výrobu příští generace Nissanu Micra přesune do továrny Flins nedaleko Paříže.

Továrna Renaultu Flins je momentálně v lehkém útlumu. Nedaleko Paříže se sice i nadále vyrábí Clio, ovšem pouze dražší specifikace – většina verzí vzniká v Turecku v Burse, vyjádřeno v konkrétnějších číslech zhruba dvě třetiny celkové produkce. Dále se ve Flins vyrábí elektromobily Zoe.

Od roku 2016 ovšem výrobní program obohatí další novinka, pátá generace Nissanu Micra, která by měla být technicky spřízněná s oběma malými Renaulty. Původně automobilka počítala s výrobou 80 tisíc vozů ročně, podle deníku Les Echos byl ovšem plán navýšen o 40 až 50 tisíc, tedy až na 130 tisíc kusů ročně. Správní rada by měla tuto změnu potvrdit během února.

Příští Micra bude pro malý Nissan znamenat návrat k evropským kořenům. Druhá generace z let 1992 až 2003, která se stala evropským (i japonským) autem roku, se vyráběla v Británii, stejně jako ta třetí (2002 až 2010). Aktuální provedení je globálním modelem, do Evropy se dováží z Indie. Jeho evropské prodeje ovšem nenaplnily předpoklady výrobce.

Kromě Micry se bude ve Francii vyrábět také nový model nižší střední třídy – klasický hatchback, který ideově naváže na Nissan Almera. Renault chce touto cestou řešit nedostatečně využitou kapacitu svých domácích továren. Kromě domácích automobilek ve Francii vyrábí osobní auta také Toyota, konkrétně model Yaris v továrně Valenciennes na severu země.

Diskuze (0)