Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan svolá 463 tisíc aut. Logo na volantu může vystřelit při aktivaci airbagu

Filip Melich
Diskuze (0)

Japonská automobilka Nissan řeší kuriózní problém, kvůli kterému svolá téměř půl milionu aut. Její logo na volantu může při aktivaci airbagu vystřelit a poranit řidiče.

Nissan rozjede svolávací akci, která se týká 463.472 vozidel. Půjde o celosvětovou akci, ovšem naprostá většina vozidel se nachází ve Spojených státech amerických. Svolávanými modely budou pick-upy Frontier a Titan, stejně jako terénní vozy Xterra, Pathfinder a Armada, všechny z modelových let 2008 až 2011. Zasaženo je rovněž MPV Quest modelových let 2008 a 2009 a zhruba 11.000 náhradních dílů ve skladech prodejců a servisů.

Při aktivaci čelního airbagu řidiče po srážce může dojít k uvolnění či rozlomení loga značky umístěného na volantu, které následně může poranit řidiče. Zatím údajně Nissan eviduje čtyři takto způsobená zranění, ale konkrétní řešení zatím teprve připravuje. Majitelé konkrétních dotčených vozů mají být o riziku informováni nejpozději v dubnu, a následně budou kontaktováni ještě jednou, a to s výzvou k návštěvě servisu, jakmile bude k dispozici oprava.

Video se připravuje ...

Nissan zároveň upozorňuje, že se jedná o starší vozy, tudíž mnoho z nich už nebude v rukách původních majitelů a značka nebo autorizovaní prodejci nemusí mít na stávající majitele kontakt. Automobilka proto doporučuje, aby se majitelé uvedených modelových řad informovali, zda se svolávací akce nebude týkat také jich. Dodavatelem vadných znáčků je švédská společnost Autoliv.

O této situaci informovali také kolegové z webu Automotive News, kterým mluvčí Nissanu pro Severní Ameriku, Stephen O’Neil, řekl: „Majitelé s uvolněným, prasklým nebo chybějícím emblémem by měli kontaktovat svého místního autorizovaného prodejce Nissan za účelem diagnostiky. Pokud kontrola usoudí, že je nutná náprava, může být k dispozici omezený počet dílů nebo alternativní doprava.

Dle dostupných informací by neměly být ovlivněny žádné jiné modely značek Nissan nebo Infiniti. Zároveň by potíž s „útočnými“ logy neměla nijak souviset s pokračující snahou o stažení problematických airbagů Takata.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme