Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan testuje nový systém na ochranu chodců

Kamil Kýr
Diskuze (15)
Nissan intenzivně testuje svůj vlastní systém ochrany chodců v rámci programu ITS (Inteligent Transportation System) využívající mobilní technologie. Základem je určování okamžité pozice chodců pomocí GPS.

Pro svůj nový systém využívá Nissan mobilní sítě třetí generace, která dovoluje pomocí GPS přesně lokalizovat daný mobilní telefon. Systém funguje tak, že jsou v běžném provozu informace z chodcova mobilního telefonu a vozu zasílány na centrální ITS server, který vyhodnocuje situaci a posléze posílá zpět do jedoucího vozu výstražné upozornění o blížícím se chodci. Řidič tak o chodci ví a výstražný signál ho vybídne k ohleduplnějšímu chování.

Nissan se zatím snaží zjistit, které informace jsou pro vyhodnocování situace relevantní, čili s jakou váhou pak bude systém nakládat při posuzování rychlosti, směru pohybu a momentální pozici chodce v souvislosti s pohybujícím se vozem. Pochopitelně by nebylo únosné, kdyby systém zasílal řidiči vozu informace o každém chodci v okolí.

Testování probíhá už od října 2006 v prefektuře Kanagawa. Dalšími kroky experimentu je ladění systému a případně rozšíření o další funkce.

Kamil Kýr
Diskuze (15)
19. 4. 2007 21:57
No teda
..to je docela dobrá volovina, dost dobře si neumím představit na co to je dobré. Protože jestli(teoreticky) pojedu ve městě tak tam se ten systém musí zákonite zbláznit. Vypadá to že Nissan vypustil jen reklamní vajíčko.
19. 4. 2007 10:00
Každý nový bezpečnostní...
prvek je samozřejmě vítán...Tohle je dobré někde v malé zástavbě domů,v městě by se to asi zbláznilo...a ty s ním ;-) >:D
19. 4. 2007 09:56
Re: tiida
možná z dálky... :-)