Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Townpod: Elektromobil do městských ulic

Aleš Jungmann
Diskuze (8)
Nissan představil svůj koncept Townpod, mířící zejména na podnikatele.

Nechme stranou otázku, zda si dnešní podnikatelé opravdu přejí přesednout do malého městského Nissanu – ta totiž není důležitá. Podstatné je, že Townpod by jim za to měl umět usnadnit pracovní den.

První z benefitů je na první pohled patrný – malé vnější rozměry při zachování co nejprostornějšího interiéru dovolují podnikateli efektivnější pohyb po městě kde se, jak známo, spousta času zbytečně ztrácí při stání v zácpách. Neméně důležité než schopnost „protáhnout se“ skulinkami v provozu je i parkování – kdo se někdy pokoušel zaparkovat v centru s velkým automobilem bude jistě vědět co máme na mysli.

Další výhodou je dobře přístupný zavazadlový prostor s nízko umístěnou a hlavně rovnou podlahou. Zde se dostáváme k vůbec nejzajímavější vlastnosti Townpodu kterou je široká možnost individualizace. Zákazník si totiž může automobil doslova ušít na míru – ať jej potřebuje k převážení uměleckých děl, elektroniky či něčeho úplně jiného, při koupi vozu dostane možnost interiér si uspořádat k obrazu svému. Zadní posuvné dveře bez B sloupku či velké střešní okno s možností odklopení i v zadní části pak zpříjemní manipulaci a převoz větších objektů. Podle tiskové zprávy je na trhu mnoho crossoverů mezi MPV, hatchbacky, SUV či kombíky, žádný z nich se ale neumí doopravdy přizpůsobit svému majiteli.

Townpod si půjčuje techniku od mnoha svých kolegů – elektropohon zdědil po Nissanu LEAF, některé prvky exteriéru po Nissanu Z a částečně připomíná i Cube. Zajímavě řešená jsou zadní svítilny – místo tradičního pojetí jsou konstruovány tak, aby jako dobře vybroušený diamant odrážely světlo zpět a automobil tak mohl být lépe viditelný. Samozřejmě, při brzdění se klasicky rozsvítí.

Podnikatelé jsou zvyklí pracovat kde to jen jde a proto v autě naleznou dotykové obrazovky, přes které mohou komunikovat se svými PDA. Obrazovky se stávají opravdovým komunikačním srdcem automobilu – promítá se na ně nejen obraz z navigace ale například i údaje o jízdě.

Aleš Jungmann
Diskuze (8)
1. 10. 2010 10:08
Re: A je to tu zas
ale vyresi, zakaze se nebo opravdu hodne zpoplatni vjezd neelektromobilum, a je po starostech jak s parkovanim, tak se zacpama ;-) nez se lidi rozkoukaj a nakoupej elektromobili, tak mas par let kdy budes moct vesele parkovat >:D
Avatar - King
30. 9. 2010 22:07
Re: fantazia
Já takovéhle podivné japonský koncepty prostě miluju. :-) :yes: Šup s tím na výrobní linku. >:D
Avatar - salamoon
30. 9. 2010 21:09
fantazia
:yes: :yes: :yes:
Avatar - pelikoš
30. 9. 2010 19:35
cube
možná to bude další generace cube (podle oken)
Avatar - pelikoš
30. 9. 2010 19:22
Re: No to je paráda
to se fakt povedlo.dotažený koncept.klíďo bych ho tak začal vyrábět ;-) :yes: