Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan v ČR loni a letos – co není v tiskových zprávách?

Ondřej Šuch
Diskuze (17)
Rok 2003 – skvělé novinky, nižší prodeje. Rok 2004 – facelifty, nové motory a snížené clo u čtyřkolek

Loni – boj s cenami

Po letech každoročního mírného růstu je rok 2003 pro Nissan malým zklamáním. 2236 prodaných osobních aut znamená pokles z 12. na 13 . příčku mezi značkami a ani 404 prodaných lehkých užitkových vozů nepovažuje dovozce za optimální.

Nejprodávanější je kupodivu Almera (790 ks), kterou čeká v roce 2005 nová generace. Druhé místo Micry (571ks) je dáno mimo jiné situací, při které si každý výrobce rve vlasy – zájem prostě převyšoval možnosti dodávek aut.

Stájovou hvězdou Nissanu je ale dlouhodobě Pick-up (274), jehož prodeje loni pokryly přes polovinu českého trhu této třídy.

Zajímavý je osud užitkových vozů Interstar a Primastar, které známe také od Opelu jako Movano/Vivaro a od Renaultu jako Master/Traffic. Dodavatel totiž poskytuje českému zastoupení Nissanu tyto vozy za relativně vysoké ceny a tak jejich prodeje zatím stagnují.

Letos - mírný optimismus

Nissan udělal drobné úpravy v dealerské síti a výsledkem je budování nového pražského autosalonu v Průhonicích u dálnice (dnes tam sídlí dealer Citroën) a stavba nového dealerství ve Stodůlkách. Přes 70% dovážených vozů všech značek se totiž prodá právě v Praze, takže péče o pražské zákazníky je pochopitelná…

Snížení dovozního cla na auta z neevropských zemí letos ceny vozů Nissan na českém trhu nijak zásadně neovlivní – přes 70% produkce totiž vzniká v Evropě. Změna sazby z 18% na 10% se tak bude týkat v podstatě pouze vozů 4x4, zcela jistě se to ale neznamená, že koncové ceny vozů klesnou o stejných 8 procentních bodů. Slevy se ale očekávat dají. Letošní rok zahajuje Nissan akční slevou 10% na všechny modely kromě Micry (5%).

Už za dva týdny se začne prodávat faceliftovaný X-Trail, a nabídka jeho motorizací se rozšíří o moderní a hlavně méně hlučný 2.2 dCi, se kterým jsme už jezdili v Primeře.

V létě obohatí nabídku užitkových modelů i Nissan Kubistar, který bude klonem Renaultu Kangoo.

Koncem léta pravděpodobně dorazí do České republiky i lehce faceliftovaná Primera, podstatnější změny se ale u tohoto modelu neočekávají.

Nissan 350 Z Cabrio se na českém trhu objeví pravděpodobně až koncem tohoto roku. Optimismus vzbuzují dosavadní výsledky kupé: 18 prodaných vozů a 21 závazných objednávek.

Konec roku bude také časem pro uvedení mírně omlazeného Patrolu, ani tady ale nepůjde o víc než drobné změny designu.

Ondřej Šuch
Diskuze (17)