Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Nissan X-Trail 2.0 dCi All Mode 4x4-i Tekna – Nenápadně!

Stanislav Kolman
Diskuze (17)
V loňském roce dostalo světově nejprodávanější SUV nový vrcholný agregát. Začátkem roku jsme jej vyzkoušeli ve spolupráci s automatickou převodovkou, nyní s manuálem a v omlazeném balení.


Design, interiér


Nejenže je X-Trail celosvětově nejprodávanějším modelem automobilky Nissan, ale taktéž zákazníky nejžádanějším vozem v segmentu SUV. Zatímco v jiných zemích je absolutním bestsellerem, prodeje u nás jsou střízlivější. I tak si ale model meziročně polepšil. Zatímco v roce 2016 se podle Svazu dovozců automobilů registrovalo 410 kusů, jen za prvních osm měsíců roku letošního jich bylo o 69 více. V dané kategorii to tvoří lehce přes jedno procento všech registrací.

Třetí generace X-Trailu je na trhu třetím rokem, což je ideální čas pro oživení modelu faceliftem. A vzhledem k popularitě modelu na něj Japonci šli velice opatrně. Zásadní změna se však odehrála ještě před omlazením, a to pod kapotou. Nissan totiž motorovou paletu obohatil o vznětový dvoulitr dCi, jenž se stal novou špičkou agregátové nabídky. V úvodu letošního roku jsme jednotku testovali ve spolupráci s variátorem, tentokrát přišla na řadu šestistupňová manuální převodovka v kombinaci s pohonem všech kol.

Změny decentní, přesto viditelné

Omlazovací procedura Nissanu X-Trail se nese v decentním duchu, přesto jsou změny patrné na první pohled. Příď dostala přepracovanou masku ve stylu písmene V a jiný je i nárazník. Světlomety jsou plně diodové a adaptivní funkce umožňují svícení do zatáček i úpravu výšky světelného kužele. Na zadních partiích už se změn událo podstatně méně, všimnout si můžeme upraveného nárazníku a taktéž diodových svítilen. Ve srovnání s předchozí generací na mě nejnovější X-Trail působí svěžejším a malinko agresivnějším dojmem.


Japonská automobilka vám SUV dodá v sedmimístném provedení. Jedná se však o volitelnou výbavu, za kterou zaplatíte 50.000 Kč ve výbavě N-Connecta, případně 30.000 Kč při volbě nejvyššího výbavového stupně Tekna. Námi testovaný exemplář však zůstal autem pro pět cestujících, díky čemuž neutrpěl zavazadlový prostor. V základu pojme 565 litrů (v rámci faceliftu si o 15 litrů polepšil), což je o 120 litrů více než sedmimístný sourozenec. Ono tu třetí řadu sedaček je holt potřeba někam poskládat… Složením opěradel ve druhé řadě vzniká bohatý prostor o téměř dvou kubících, ve kterém nalezneme příčky na jeho rozdělení i skrytou schránku na cenné drobnosti. S víkem zavazadlového prostoru lze manipulovat „kopnutím“ pod zadním nárazníkem.

Seznam omlazovacích úprav interiéru čítá volant se zploštělou spodní částí a nové materiály, zejména kvalitnější čalounění sedaček. Nutno říct, že v X-Trailu se sedí opravdu pohodlně. S výškou 176 centimetrů mi nad hlavou zůstala luxusní rezerva a středová konzola nezavazí kolenům při pohodlnějším rozvalení. Snad jen vnitřní obložení dveří s poměrně velkým madlem může být v jistých chvílích na obtíž.

suv nissan testy suv nissan testy  

Na zadní lavici mi pak za sebou zůstává dostatek prostoru před koleny i nad hlavou, tady je však místa přeci jenom méně. Důvodem je, že Nissan jednotlivé řady sedaček sází po vzoru kinosálu výš a výš. Pokud sedíte za spolujezdcem, vůbec nemusíte „natahovat krk“, abyste řidiče pokárali za vysokou rychlost. Zezadu máte dokonalý přehled.

X-Trail je nabízen ve čtyřech výbavových stupních, vzestupně se jmenují Visia, Acenta, N-Connecta a konečně Tekna, jímž náš vůz disponoval. S ním už se mnoha dalšími příplatky zaobírat nemusíte. Kromě již zmiňovaného sedmimístného provedení, metalického laku (+15.000 Kč) a sedaček z hnědé kůže s prošíváním (+30.000 Kč) je vše součástí výbavy. Na rozdíl od nižších provedení tak nemusíte doplácet za navigační systém NissanConnect (+41.600 Kč) či sadu bezpečnostních asistentů (+18.000 Kč) s detekcí chodců, upozorněním na opuštění jízdního pruhu či rozpoznáváním dopravních značek.

Vzpomínaný infotainment by možná zasloužil modernější vzhled, ale funkcionalitou a ovládáním je dostatečně intuitivní. Drobnou patálií je snad jen poměrně necitlivý displej, na který je někdy dotyk potřeba zopakovat. To ale budete v drtivé většině případů řešit jen při zadávání adresy do navigace, veškeré další důležité funkce obsloužíte prostřednictvím tradičních mechanických tlačítek. Taktéž nastavování teploty zůstává věrné tradičním ovladačům se sekundárním displejem.


Velkým lákadlem nového X-Trailu může být i autonomní systém ProPILOT, jenž při dálniční jízdě dokáže držet směr, akcelerovat a brzdit. Novinku byste ale v testovaném voze hledali marně, protože Nissan ji do svého SUV začne montovat až v průběhu příštího roku.

Motor, jízdní vlastnosti


Nový? Ne tak docela

Konečně! Vznětový dvoulitr dCi přivítala veřejnost v útrobách X-Trailu v minulém roce s nadšením. Nejedná se tedy o novinku přicházející ruku v ruce s omlazeným provedením modelu, automobilka motor do útrob SUV montovala ještě před faceliftem. Do té doby byly dostupným maximem dvě šestnáctistovky: naftové dCi 130 (96 kW) či zážehové DIG-T 160 (120 kW).

Agregát v testovaném voze je sice novinkou splňující emisní normu Euro 6 a Nissan X-Trail je v Evropě prvním modelem, ve kterém je zasazen, avšak o zcela nový motor nejde. Je to totiž důkladně přepracovaný dvoulitrový čtyřválec, který dříve poháněl třeba druhou generaci Renaultů Mégane nebo Laguna. Aby výrobci sázející na dieselové motory dokázali zpřísňující se normy kolem emisí splnit, aplikují stále častěji technologii AdBlue. To sice znamená pravidelné doplňování močoviny a hrozící nebezpečí v případě, že dojde (vůz v takovém případě již nenastartujete), ale pozitivně se to odráží ve spotřebě paliva a hlavně emisích. Přesto touto cestou aliance Renault-Nissan se zmiňovaným motorem nejde. Namísto toho sází na lacinější provedení se zásobníkovým katalyzátorem oxidu dusíku.

suv nissan testy suv nissan testy  

A to je možná největší kámen úrazu. Ono na papíře to všechno vypadá skvěle: dvoulitrový čtyřválec poskytuje výkon 130 kW při 3.750 otáčkách a točivý moment avizuje 380 N.m při 2.000 otáčkách. Jenže projev motoru je z důvodu snížení oxidů dusíku dosti nevýrazný a na nějaké sportování to rozhodně nebude. Za volantem tak člověk nejživější projev jednotky zaregistruje mezi dvěma a třemi tisíci otáček. Níže či naopak výše je znatelně znát, že autu se prostě „nechce“.

Pro pohodáře

X-Trail je s dvoulitrem nabízen ve třech různých konfiguracích. Základ kombinuje pohon předních kol a samočinnou převodovku Xtronic. Dále je v nabídce čtyřkolka se šestistupňovým manuálem (obě varianty startují na 795.500 Kč) či zmiňovaným variátorem, za nějž se připlácí 50.000 Kč.

Páka manuální převodovky v testovaném voze žádné výrazné nedostatky neprojevila. Dráhy jsou přesné a poměrně krátké, řazení jednotlivých stupňů nedoprovází žádná nezdravá akustika a nedochází ani k nepříjemnému zadrhávání. Na středové konzole pak kromě řadičky samotné nalezneme i volič pohonu kol. X-Trail totiž nemusí být čtyřkolkou vždy, ale jen když je potřeba. Na výběr jsou tři jízdní režimy: pohon předních kol, automatické volení reagující na aktuální potřeby a konečně Lock, jenž sílu rozděluje rovnoměrně mezi obě nápravy.

suv nissan testy suv nissan testy  

Osobně mě překvapilo, jak statečný je projev auta s pěti cestujícími na palubě. Rozdíly mezi takovou jízdou a chvílemi, kde jsem ve voze cestoval sám, byly skutečně minimální. Navíc disponuje dostatečným komfortem, přičemž běžné silniční nerovnosti tlumí podvozek s devatenáctipalcovými koly zdařile. Při rychlosti kolem 90 km/h už jsou velké výmoly v kabině cítit a někdy je doprovází i nepříjemné rány. Při maximální povolené rychlosti na dálnici jsem zase vnímal hluk motoru a svist kolem předních sloupků.

Řízení se charakterizuje lehkým chodem, ani při ostřejších manévrech se auto nezačne kymácet ze strany na stranu jak vzteklé, ale spíše jen tak pohodově pohupuje. Navíc se s takovým naladěním velice dobře manipuluje v omezených prostorech, kupříkladu podzemních parkovištích.

Trochu rozpačitý jsem ze spotřeby paliva. Že výrobcem avizovaná kombinovaná spotřeba 5,6 litru na sto kilometrů nemá s reálnou hodnotou kromě desetinné čárky nic společného, je jasné. Při snaze o ekonomickou jízdu okreskami a městem bylo maximem stlačení lehce nad šest litrů. Normálním stylem jízdy se dostaneme na hodnotu o zhruba litr a půl vyšší, a když auto dostávalo víc zabrat, atakovalo hranici devíti litrů. Do práce dojíždím přes sto kilometrů a většinu trasy tvoří dálnice a mnohdy i popojíždění rušnou Prahou. V takových podmínkách se hodnota po týdenním soužití a několika stovkách kilometrů ustálila na 8,1 litrech. Upřímně jsem čekal méně.

Závěr


Závěr

X-Trail je autem, kterému byste po uživatelské stránce mohli jen máloco vytknout. Vnější design je moderní, zároveň ale neurazí žádnými extravagantními výstřelky. Totéž platí pro interiér, jenž sází na starou známou školu a obohacuje ji o pohodlné a nezvykle strukturované sezení. A když to rozvětvenost vaší rodiny vyžaduje, za příplatek z něj můžete mít sedmimístné SUV se stále dostačujícím zavazadlovým prostorem.

S vrcholným motorem 2.0 dCi, manuální převodovkou a pohonem všech čtyř kol se v nejbohatší výbavě Tekna dostáváme lehce pod jeden milion korun. Na rozdíl od jiných výrobců už tu ale nepřiplácíte za řadu dalších rozmazlení, drtivá většina položek je již součástí. Ve spojení s X-Trailem mi utkvělo v paměti slovo nenápadnost. Nenápadné jsou změny, které Nissan v rámci omlazovací procedury učinil, což je dobře. Jenže nenápadný zůstává taktéž projev pohonné jednotky, což je u špičky nabídky velká škoda. Zejména když si uvědomíme, že s pohonem všech kol světlou výškou 21 centimetrů jde o čistokrevné a všestranné SUV.

suv nissan testy suv nissan testy  

Nejlevnější verze modelu552.400 Kč (DIG-T 160/120 kW Visia)
Základ s testovaným motorem795.500 Kč (2.0 dCi/130 kW Acenta)
Testovaný vůz bez příplatků987.100 Kč (2.0 dCi/130 kW Tekna)
Testovaný vůz s výbavou1.002.100 Kč (2.0 dCi/130 kW Tekna)

Plusy

  • Chod manuální převodovky
  • Komfortní jízdní projev
  • Minimum příplatků pro vrcholnou variantu
  • Výše posazené zadní sedačky
  • Prostorný zavazadelník

Minusy

  • Nevýrazný motor
  • Nevyzpytatelná spotřeba
  • Sedm míst jen za příplatek

Foto: Ondřej Kroutil

Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (17)
Nissan X-Trail 2.0 dCi All Mode 4x4-i Tekna
Cena základní sestavy 987 100 Kč
Výbava základní sestavy 17“ hliníková kola, inteligentní brzdový asistent, asistent rozjezdu do kopce, sledování dráhy vozu, stop/start, LED světlomety pro denní svícení, manuální klimatizace, tempomat, vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektrická parkovací brzda s funkcí Auto Hold, Audiosystém CD, MP3, USB, Aux se čtyřmi reproduktory, klimatizovaná středová konzola s držáky nápojů a 12V zásuvkou a další. Kč
Cena testované sestavy 1 002 100 Kč
Výbava testované sestavy 19“ hliníková kola, Bezpečnostní balíček (rozpoznávání dopravních značek, nouzové brzdění s detekcí chodců, upozornění na opuštění jízdního pruhu…), systém Safety Shield Plus (parkovací asistent, sledování mrtvého úhlu rozpoznání únavy řidiče…), přední a zadní parkovací senzory, přední LED světlomety se systémem AFS, střešní ližiny, elektrické střešní okno, dvouzónová automaticklá klimatizace, bezdotykové ovládání zavazadlového prostoru, vyhřívaná přední i zadní sedadla, audiosystém BOSE s osmi reproduktory, navigace NissanConnect, panoramatický kamerový parkovací systém, dojezdová rezerva a další. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 130 / 3750
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 380 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 204
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.3 / 5.2 / 5.6
Emise CO2: 149
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 565 / 1996
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1730 / 535
Rozměr pneu: 225/55 R19
Nissan X-Trail 2.0 dCi All Mode 4x4-i Tekna
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4690
b) šířka (mm): 1830
c) výška (mm): 1740
d) rozvor (mm): 2705
e) rozchod vpředu (mm): 1575
f) rozchod vzadu (mm): 1575
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1020
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1480
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 400
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - pelikoš
11. 10. 2017 12:59
Re: NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT
píšeš, že budeš jezdit sám a nestačí ti normální kufr? a ten infotaiment není tragický ;-)
9. 10. 2017 10:35
Re: NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT
Ten Nissan je uz mensi a zrovna se mi tam nelibi par veci. Naprilad mensi kufr tragicky infotaiment. Po faceliftu vypada dobre, ale to nezachrani par ostatnich veci.
Ateca se mi libila z venku dost, ale ten interier.....Jdu se pristi tyden podivat na Karoqa 1.5TSI DSG. I kdyz na forech tvrdi, ze je dost uskakana.
Avatar - Jaros71
7. 10. 2017 21:07
Re: NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT
Pak by taky mohl stačit Nissan Kaškaj ..tam 1.6 dci jede dobře..nebo podobné auto třeba Seat Ateca , klidně benzín 1.5 TSI.. NUTNO VYZKOUŠET PŘEDVÁDĚCÍ JÍZDY.
6. 10. 2017 11:33
Re: NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT
Diky za info.
Tohle nebude auto do firmy. Budu v tom vetsinou jezdit sam, obcas s pritelkyni a max malym ditetem kterym planujeme. Urcite se v tom nebudou vozit 4 lidi a plny kufr, 100 tisic navic za lepsi motor a ctyrkolku uz je mimo rozpocet. Skoda, ze tam neni ten benzin, ktery je v X-trail a o cca 40 levnejsi nez ten zakladni diesel. Byla by to jasna volba.
Avatar - Jaros71
6. 10. 2017 10:28
Re: xtrail max 3 body
Řazení u dieslu bylo OK , jízdně na větší SUV také velmi dobrý.
Zatím jsem nejel v Kodiaqu , srovnání může být zajímavé..