Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nizozemci zahájili jako první sériovou výrobu solárního elektromobilu. Levný není

ČTK
Diskuze (7)

Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250.000 eur (6,1 milionu Kč) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Lightyear plánuje vyrábět vozy v závodě společnosti Valmet Automotive Oyj ve Finsku. Začne tempem jedno auto týdně. Do druhé poloviny příštího roku by měla výroba stoupnout na pět týdně, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel a spoluzakladatel firmy Lex Hoefsloot.

Video se připravuje ...

Vůz má na kapotě a střeše zakřivené solární panely. Podle Hoefsloota je schopen v létě v Amsterodamu jezdit bez nabíjení dva měsíce a v Portugalsku až sedm měsíců. Energie získaná ze slunce přidá každý den až 70 kilometrů dojezdu.

Automobily poháněné sluncem se zatím jen těžko dostávají z fáze prototypu, protože solární panely vyžadují velkou plochu. Hoefsloot dodal, že pro firmu bylo v počátcích náročné získat finanční prostředky, protože investoři se zdráhali vložit své peníze do nového konceptu.

Společnost byla založena v Nizozemsku v roce 2016. Nyní vyvíjí model Lightyear 2, jehož cena by měla začínat na 30.000 eur (730.500 Kč). Jeho výroba by měla začít v roce 2025.

ČTK
Diskuze (7)

Doporučujeme

2. 12. 2022 17:08
Re: Ďalší bombastický startup... AŽ 70 km každý deň
jj bud vyvinuli extremne ucinne panely, alebo extremne ucinny motor, ale najpravdepodobnejsie nic z toho.
Navyse mi pride mimo, ked niekto "vylepsi" nejaku cast auta a kvoli tomu ide predavat cele nove auto. Ak je to tak super, tak sa mali dohodnut s automobilkami a ponukat tento system v ramci extra vybavy. Kupit za 250k auto od neznamej firmy... Ale asi sa taki najdu.
2. 12. 2022 10:20
Re: A v případě nevlídného počasí
Až na to, že pohon vozu není přímo spojený s výkonem panelů a počasím. Panely nabíjí baterii (nejen když auto jede, ale také když stojí) a energie se využije až pak. V případě nevlídného počasí to tak pojede na baterku úplně stejně jako každý jiný elektromobil. Jen má ten bonus, že baterka se vedle zásuvky a rekuperace může nabíjet také tehdy, když svítí slunce.
2. 12. 2022 09:48
Tak ty panely
nabízí i další.
1. 12. 2022 23:14
Re: Ďalší bombastický startup... AŽ 70 km každý deň
No mozno bude moznost priplatkovej vybavy, ze ked parkujes,roztiahnes strechu o dalsich 20 stvorakov a mas na zahradce pristresok s prijemnym chladkom zadara
Avatar - Mokrous
1. 12. 2022 19:58
Re: Ďalší bombastický startup... AŽ 70 km každý deň
10 km denně musí stačit. A nebo přes týden nabíjet a o víkendu na nákup. Ideál :D