Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nizozemsko od ledna ruší papírové techničáky

Diskuze (10)
Od 1. ledna Nizozemsko zavádí nový formát registračních dokumentů. Budou mít velikost kreditní karty, elektronický čip a lepší ochranu proti zneužití.

Zatímco už i v České republice mají občanské průkazy praktický formát kreditní karty, s vlastnictvím automobilu je spojeno držení několika papírových dokumentů. Platí to u nás i v ostatních evropských zemích. Nizozemci se ale rozhodli zavedenou praxi změnit.

Registrační dokumenty už nebudou mít podobu dvou papírových listů. Nahradí je jediný doklad velikosti kreditní karty. Revoluční počin má přinést výhody majitelům automobilů i úřadům a policii. Především je nový formát praktičtější – doklady už nebude nutné schovávat do sluneční clony nebo přihrádky před spolujezdcem, kartička se snadno vejde i do peněženky. „Techničák“ může být tak malý, protože údaje nejsou vepsány do předtištěných kolonek. Vše je uloženo na čipu zataveném do karty.

Nizozemské ministerstvo infrastruktury (obdoba našich resortů dopravy a životního prostředí) zdůrazňuje také lepší ochranu před paděláním nebo zneužitím dokumentů. Manipulace by měla být prakticky vyloučená, například kradené auto nebude technicky možné přihlásit pod registrační značkou jiného již existujícího vozidla.

Moderní provedení registračních dokumentů se bude postupně od 1. ledna 2014 zavádět u všech typů vozidel. Papírové „techničáky“ by měly v Nizozemsku zcela zmizet do roku 2019.

Diskuze (10)
27. 11. 2013 10:05
Re: Bordel v registru
by ses možná divil, komu patří tvoje auto >:D
26. 11. 2013 21:44
Re: Tak který
V tomhle jsem neznalý, ale na co čtečku? Na ověření původu by jim mělo stačit, co bude na dokladu vytištěné (spolu s ověřením pravosti dokladu). A údaje pro vydání nového mohou vzít z COC. Předpokládám, že ty základy jako typ a VIN tam zůstanou. Nevidím smysl v tom nechat kartu úplně holou. To aby si pak člověk na ně nalepil štítky, aby je od sebe rozpoznal.
26. 11. 2013 21:22
Re: Tak který
Je to Osvědčení o registraci vozidla. ;-) Zrovna na tomhle mi tolik nesejde. Papíry k autu nechávám v autě. Není to možná rozumné, ale je to pohodlné. Neustále řešit, jestli mám správné doklady, nebo nosit doklady ke všem autům je otravné.
26. 11. 2013 20:28
Re: Tak který
podla mna na to myslia a budu vydavat nejake papierove osvedcenie....mozno vsak ocakavaju, ze cela europa prejde na tento cipovy system. u nas v SR ho z casti uz mame - maly TP mame ako keditku s cipom, akurat nam chybaju citacky :-) pozitivum je, ze v nom nemas napr.zapisane pneu, takze teoreticky mozes mat na vozidle obute co chces..... ale cakam, ze sa nejaky ten tender coskoro uskutocni >:D
26. 11. 2013 19:31
Re: Tak který
ja to pochopil ze se mluvi o velkym tp. jen by me zajimalo, jak to budou resit kdyz bych si chtel z holandska privezt auto... nepredpokladam ze by nejakou ctecku meli v cr