Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Norský Atlanterhavsveien: Pozor, voda na silnici! (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Co dokáže příroda, ví každý. Umí kouzlit obzvláště v severské zemi, jakou je Norsko. Ale o sníh tady tentokrát nepůjde.

I když Atlanterhavsveien leží z norského pohledu takřka skoro na jihu, či spíše jihozápadě, přece jen jsou tamní končiny drsnější než naše. A to včetně Norského moře, které se umí řádně rozbouřit. Malé ostrovy u pobřeží nejsou nedostupné, vede přes ně kvalitní silnice. A všude je voda a je jí spousta. Někdy možná až přespříliš.

Tamní voda má ovšem vzhledem k zeměpisné poloze místa i v prosinci kapalné skupenství. Problém je ten, že některé mosty nejsou nijak vysoké, protože prostě propojují zmíněné ostrůvky. Stojí na pevných pilířích, takže odolají všemožným rozmarům přírody, ale slaná voda tříštící se o skály na ně bez problémů dosáhne. A na jediné silnici panuje čilý provoz, kdepak, uzavírky, to by nešlo, tady se jezdí pořád, je to jediná komunikace.

Od řidiče se tak čeká maximální předvídavost a noha spíše na brzdě než na plynu. Stěrače jeho plechového miláčka jsou pochopitelně v permanenci. Lze i zastavit na odpočívadlech a jít se kochat touhle celkem nebezpečnou krásou naživo.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
7. 2. 2013 01:57
Re: nádhera
auto je len vec, tu si kupiš, dojmy su navždy
(sol v zime na cestach je to iste)
7. 2. 2013 01:01
Re: nádhera
Ale pro auto už ta sůl moc nádherná nebude :-)
Avatar - Lucaslegend
6. 2. 2013 21:36
Re: nádhera
Veru krasa, Norsko je uzasna krajina, raz som tam bol a este planujem aspon jednu cestu. Len to pocasie by mohlo byt privetivejsie.
6. 2. 2013 18:40
nádhera
nádherná cesta :yes: