Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

North American Car of the Year 2011: Finalisté

Diskuze (23)
Americká obdoba evropské ankety Car of the Year je rozdělena na automobilovou a sportovně-užitkovější část. Ve finále té první je Volt, Sonata a Leaf.

Američané zveřejnili seznam finalistů anket North American Car of the Year a North American Truck of the Year 2011.

Porota složená z 49 amerických novinářů zvolila trojici finalistů ankety Car of the Year a Truck of the Year. O titul mezi osobními auty se bude ucházet Chevrolet Volt, Hyundai Sonata a Nissan Leaf (evropské Auto roku 2011).

V kategorii Truck pak finální volba proběhne mezi trojicí amerických SUV: Dodge Durango, Ford Explorer a Jeep Grand Cherokee.

Vyhlášení vítězů proběhne u příležitosti autosalonu v Detroitu 10. ledna 2011.

Anketu pořádá sdružení novinářů z USA a Kanady, kteří pracují v tisku, televizi, rádiu a pro internetová média. V organizačním výboru zastupuje každý typ média jeden novinář.

Seznam nominovaných North American Car of the Year 2011
Finalisté
Ostatní nominovaní

Nová Sonata obhajuje titul Hyundaie z roku 2009 (model Genesis), Chevrolet Volt může navázat na triumf Chevroletu Malibu v roce 2008. Jeep Grand Cherokee má zase šanci zopakovat vítězství předminulé generace, která triumfovala v roce 1999.

Loňským vítězem se stal Ford Fusion Hybrid a Ford Transit Connect.

Pro účast v anketě je podmínkou, aby auto bylo nové nebo „podstatně modernizované“. Tím se myslí i facelift, jak ukazuje nominace Mercedesu třídy R nebo Mazdy2. Většina kandidátů na titul Car of the Year a Truck of the Year se prodává nebo bude prodávat i v Evropě.

Seznam nominovaných North American Truck of the Year 2011
Finalisté
Ostatní nominovaní

Ford Edge

Lincoln MKX

Anketa NACOTY se letos koná poosmnácté.

V dosavadní historii triumfovaly americké automobilky 9x, evropské 4x, japonské 3x a korejský Hyundai zatím jednou.

V kategorii Truck (určeno pro užitkové vozy, SUV a crossovery) mají Američané 11 titulů, Japonci 4 a Evropané 2.

Diskuze (23)
Avatar - white label
21. 12. 2010 15:27
Re: Zeleni reakcionari opet utoci
Jedno ti to být pochopitelně může, ale ze tvé reakce na něj, je znát i tvé jisté překvapení nad
jeho rozporuplnou reakcí (vzhledem k tomu co má sám v profilu)...
Avatar - white label
21. 12. 2010 15:22
Re: Zeleni reakcionari opet utoci
Z negativních "prvků" je pro politiku (vedle zmíněného pokrytectví) typický i populismus, který mívá velmi blízko i k ekologickým tématům, i proto podobnou anketu může dnes těžko vyhrát vůz jako je F150, a to bez ohledu na to, v čem jezdí většina američanů...
S tím závěrem pochopitelně souhlasím...

P.S. Automobily byly, v rámci dopravy, vybrány za jakousi výlohu ekologického boje, přitom objemem škodlivosti vůči životnímu prostředí nejsou až tak zásadní, ale jsou nejvíc na očích "voličů"..., otázka je proč se podobně výrazně a důrazně netlačí i na ostatní odvětví (nejen) dopravy, letecká, vodní, železniční..
Avatar - Righ
21. 12. 2010 14:32
Re: Zeleni reakcionari opet utoci
Tvoje definice politiky, ktera je bezezbytku pravdiva, te nicmene nutne musi vest k zaveru, ze kazdej verdikt poroty lze duvodne podezirat jako zpolitizovanej. Cim je pritom skupina hajici ten ktery nazor silnejsi, tim je pravdepodobnost jejiho vlivu na konecnou volbu vetsi - proto jsem zminil priklad zpolitizovanyho viteze v podobe Fordu F150, protoze za nej, a nebo jemu podobny tradicni americky auto, by se jiste postavila politicky vyznamna skupina.

Zda by mely pdobny ankety vice promitat emoce a mely by se tudiz lepe umistovat napriklad sportovni nebo luxusni vozy je vicemene veci osobniho nazoru, takze nema valnej smysl se o tom nejak prit.
Avatar - Righ
21. 12. 2010 14:17
Re: Zeleni reakcionari opet utoci
Splachovani benzinem byla s nadsazkou minena poznamka k tradicnimu americkymu vztahu k benzinu, to neni vec zelena ani nezelena, to je zkratka fakt. Hlaska o EU pak byla pouze reakci na vecny obvinovani tyhle instituce z vsemoznych hruzostrasnych "ekologickych tlaku". :-) A jestli me spravne rozumel MichalPolan a nebo Jan Tleskac je mi srdecne jedno, ja si myslim, ze kdo umi cist mezi radky, pointu myho prispevku pochopil.
Avatar - white label
21. 12. 2010 13:48
Re: Zeleni reakcionari opet utoci
Politika je mnohoznačný pojem spojený s bojem o rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními zájmy/názory... a jako taková nemusí mít se skutečnou většinou společného tolik, jak si zřejmě myslíš. Pokrytectví (kázat vodu a pít víno) k politice patří od nepaměti, viz zneužívání náboženství.
Chápu, že podobné ankety docela přísně respektujou value for money a snaží se ocenit inovace, ale (nejen) podle mě jsou tyto kritéria až příliš "primární" pro konečné pořadí.
Auto roku by mělo odrážet i určitou emotivní formu jakési "žádoucnosti", i když pouze v rámci relativně dostupné cenové kategorie, což takový Leaf příliš nesplňuje...