Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová japonská továrna Hondy po 30 letech

Ondřej Láník
Diskuze (19)
Továrna má vyrábět především pokrokové hnací jednotky, které zlepší ekonomiku provozu automobilů. Očekává se výroba hybridních hnacích ústrojí, nových motorů VTEC a zřejmě také produkce zážehového desetiválce pro nové sportovní vozy značky Honda.

Mluvčí automobilky o víkendu sdělil, že Honda plánuje postavit novou výrobní kapacitu v Japonsku. Pokud se tak stane bude to nový závod Hondy v domovské zemi po třiceti letech. Továrna má vyrábět především pokrokové hnací jednotky, které zlepší ekonomiku provozu automobilů. Očekává se výroba hybridních hnacích ústrojí, nových motorů VTEC a zřejmě také malosériová produkce zážehového desetiválce pro nové sportovní vozy značky Honda.

Investice má dosáhnout částky odpovídající v přepočtu 250 milionům amerických dolarů a továrna by měla od roku 2008 vyprodukovat asi 200 tisíc motorů ročně. Předpokládá se, že v automobilce budou také nové výrobní linky, které by však pravděpodobně převzaly práci za jiné provozy, takže japonská roční výrobní kapacita Hondy by zůstala na současné hodnotě 1,2 milionu vozů.

Podle předběžných údajů Honda v minulém roce vyrobila Honda v Japonsku 1,213 milionu vozů, v USA 940 tisíc, v Kanadě 325 tisíc, v Evropě 195 tisíc a v Brazílii 65 tisíc automobilů.

Ondřej Láník
Diskuze (19)