Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Optima se do Evropy zatím nepodívá, důvodem mohou být nízké prodeje

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Kia nedávno představila novou generaci modelu K5, který však v Evropě a na řadě dalších trhů známe pod označením Optima. Podle nejnovějších informací však zatím není jisté, zda se poslední generace K5 / Optimy do Evropy vůbec někdy podívá.

Nové generaci klasického sedanu Kia K5/Optima jsme se v minulých týdnech věnovali hned několikrát, vždy jsme však přitom vycházeli pouze z informací, které se vztahovali k modelům určeným pro domácí či americký trh.

Sama automobilka se v tiskových zprávách o modelech pro evropský trh nikdy nezmiňovala, přesto jsme brali za takřka samozřejmé, že zde nová K5/Optima naváže na minulou generaci. Jenže jak ukazují informace webu Korean Car Blog, naše očekávání byla zřejmě až příliš optimistická.

Emilio Herra, šéf evropské divize Kia Motors Europe, totiž během rozhovoru pro Korean Car Blog uvedl, že Kia v současnosti neplánuje uvedení nové Optimy/K5 na evropské trhy. Informace přitom přišla krátce poté, co Kia potvrdila informaci o ukončení prodeje modelu Optima na britském trhu.

Rozhodnutí automobilky by se mohlo samozřejmě časem změnit, ovšem neděláme si o tom příliš velké iluze. S rostoucí popularitou SUV a crossoverů to nemají sedany vůbec lehké a poslední čtvrtletí bylo pro Optimu v Evropě zvláště krušné.

Zatímco VW Passat si připsal okolo 91.000 prodaných kusů, Ford Mondeo okolo 31.000 kusů a Mazda 6 okolo 17.000 kusů, Kia Optima si našla jen cca 10.000 zákazníků, jak uvádí statistiky webu CarSalesBase. Za stejné časově období přitom Kia prodala okolo 86.000 kusů modelu Sportage, což celkem jasně naznačuje, jakým směrem bude výhodné se do budoucna vydat.

Absence novinky na evropském trhu nás přitom celkem mrzí. Kromě působivého designu totiž nová K5/Optima vůbec poprvé nabídne pohon všech kol a ve vrcholné verzi GT má pod kapotou 2.5 litrový čtyřválec T-GDi o výkonu 290 koní s točivým momentem 422 Nm, který dostane auto z 0 na 100 km/h za 6,6 sekundy.

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - honzaHK
1. 1. 2020 09:56
Re: Se ani nedivim
Jasný, každej máme nějakej osud, někdo lehčí, někdo těžší. Není však nutný se tím veřejné opakovaně ohánět a omlouvat tím svoje chování, v tvým případě chování pitomce.
31. 12. 2019 14:05
Re: Problémom Optimy
Máš naprostou pravdu, nechápu proč jindy až překvapivě pružní Korejci nebyli Optimu s dvoulitrovým dieselem dodnes schopni nabídnout... ;-\
Avatar - zaplosak
31. 12. 2019 10:23
Re: Se ani nedivim
no jako že má traktor zadní kola větší než přední - přece... :D :D :D
Avatar - honzaHK
31. 12. 2019 10:20
Re: Se ani nedivim
Podívej se sám na sebe, chováš se tady jak hulvát, píšeš sprostě, zcela bezzkrupulózně, jsi ochoten urážet ostatní lidi a budeš psát něco o pokřivených žebříčcích hodnot. Jestli z toho někdo těží na max, tak to jseš právě ty.

Cituji:
"hulvátství, které se změnilo ve svobodu projevu"
"svoboda se povýšila na svévoli jednotlivce"
"hněv ve zdravou reakci na nekorektní jednání druhých"
"tolerance se proměnila v ustupování zlu"

Když si to přečtu, vybaví se mi cícero. Ještě na tebe sedí:
"zanedbanou výchovu dětí jakožto tvorbu vlastního názoru potomstva"
a někdy bych tě tipoval i na:
"smilstvo v prevenci proti neurózám"

Tak ze sebe nedělej proroka, kazatele či jinou osudovou figuru, podle toho co tady předvádíš, jseš spíš pitomec. Je mi tě líto, asi kolem sebe nemáš ty správné lidi, kteří by se k tobě chovali pěkně. Z toho pak zřejmě pramení tvoje nahlížení na dnešní svět. Věz, že se toho ale za ta staletí moc nezměnilo - byli, jsou a budou lidé zlí a lidé hodní, jde jen o to, skrz které se budeš na svět koukat, letopočet nehraje roli.
31. 12. 2019 09:43
Důvodem bude spíš ekokomunismus
Prodat 10 tisíc aut není špatné. Ale je to špatné, když kvůli tomu musíte vykadit 10 tisíc migrantů a sežrat miliardu tun co2, jinak nedostanete od svaté církve globálně euro oteplené povolení k provozu hříšného stroje (auta se spalovacím motorem). Nebo pro méně chápavé, musíte prodat mraky elektromobilů, u kterých si evropa a greta vylhali a odhlasovali nulové emise, abyste se vykoupili z hříchu a mohli legálně dál hřešit (prodávat lidem auta se spalovacím motorem). Trh v evropě je těžce pokřivený ekokomunismem (nebo ekonacismem? - v německu už vznikají písně, kde děti s úsměvem na rtech jsou vedeny k nenávisti k babičce, protože ta žere vepřové a jezdí v suv). Nejspíš to bude obojí - eko komunistický nacismus.