Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Optima konečně odhalena. Stylový sedan nabídne odvážný design a více prostoru

Ondřej Mára
Diskuze (36)

Kia se při navrhování nové Optimy rozhodně nedržela zkrátka a výsledek je parádní.

Automobilka Kia konečně odhalila novou generaci modelu K5, kterou v Evropě a na řadě dalších trhů známe pod označením Optima. A i když se zatím jedná jen o premiéru modelu určeného výhradně na jihokorejský trh, globální verze nové Optimy by neměla vypadat o moc jinak.

Díky skicám zveřejněným koncem minulého měsíce není design žádným velkým překvapením, přesto si až nyní můžeme novou K5/Optimu prohlédnout v plné kráse. A pohled je to skutečně působivý.

Podobně jako technicky příbuzná nová generace Hyundai Sonata, i nová Optima vsadila na design připomínající siluetou čtyřdveřové kupé. Kromě toho ale přidala i odvážný design světlometů, které vpředu dostaly výrazný světelný podpis díky LED dennímu svícení a vzadu se roztahují prakticky přes celou šířku vozu.

Volně se svažující záď vozu pak v člověku vyvolává pocit, že by nová K5/Optima mohla dostat karoserii praktičtějšího liftbacku, nicméně při bližším pohledu na záď je jasné, že se stále jedná o tradiční sedan. K designovým zajímavostem však patří ještě bezrámová okna lemovaná výraznou chromovou lištou, která je odkazem na minulou generaci vozu. U nové K5/Optimy se však lišta pod zadním oknem spojuje.

Oproti minulé generaci však novinka pěkně povyrostla. Na dálku měří 4905 mm (+50 mm), na šířku 1860 mm (+25 mm) a rozvor se protáhl na 2850 mm (+45 mm), což by mělo posádce zajistit ještě více prostoru v obou řadách sedadel. Zmenšila se pouze výška vozu, která má nově hodnotu 1445 mm (-20 mm).

Tajemstvím zatím zůstávají technické parametry a podoba interiéru, který automobilka poodhalila jen na říjnové skice. Kia však plánuje zahájení prodejů na domácím trhu již v průběhu příštího měsíce, takže na kompletní odhalení všech detailů nebudeme muset čekat zas tak dlouho. 

Ondřej Mára
Diskuze (36)

Doporučujeme

Avatar - jakarte73@gmail.com
13. 11. 2019 13:20
Re: Motory
Stačil by 3.6 ze Stingera.
Avatar - lamal
13. 11. 2019 11:26
Re: Kia
nevadí O4 teraz bude horuca tema, celkom sa tesim na tie vsetky plky :-)
Avatar - Katikakus
13. 11. 2019 09:13
Je to odvazne...
...a mne se to libi. A jakoze hodne. :yes:
Avatar - 3_diamanty
12. 11. 2019 22:51
no neviem
ta sucasna optima mi pride elegantnejsia.. stihlejsia.. ale chce to asi este viac fotiek .. takze este nad nou nelamem palicu.... :-|
12. 11. 2019 19:06
Ukončení prodeje
A nevíte někdo jestli se dostane do evropy? Aktualní model prošel faceliftem a cca od srpna jsou ukončené objednávky pro celou eu z důvodu nízkých prodejů.