Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová SAIC Audi Q6 unikla na veřejnost, inspirací byla čínská mytologie

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Nové sedmimístné SUV pro čínský trh sází na nevšední design, který měl být inspirován čínským mytologickým zvířetem Čchi-lin. Přesto si zachovává i typické rysy SUV značky Audi.

Na čínském webu info.xcar se nedávno objevily fotografie údajně nového SUV Audi Q6, zřejmě určeného pouze pro čínský trh, které bude vyráběno ve spolupráci s čínskou vládou vlastněnou automobilkou SACI Motor, se kterou provozuje koncern VW společný podnik.

Zdrojem nových snímků by mělo být jako již tradičně čínské Ministerstvo průmyslu a informačních technologií, odkud uniká na veřejnost celá řada snímků vozů ještě před jejich oficiální premiérou. Současně se však na čínském webu objevují také informace o technice nového vozu.

Základem sedmimístného SUV SAIC Audi Q6 by měla být platforma MQB Evo, na které vyrostl pořádný kus auta. Na délku totiž měří 5099 mm a rozvor náprav by měl mít hodnotu 2980 mm, čímž nový model Q6 překonává i jinak vlajkovou loď Audi Q7.

Podle dřívějších zvěstí by měl vůz nabídnout sedmimístnou konfiguraci sedadel ve třech řadách, později se však očekává i příchod luxusnější verze, které nabídne pouze 6 sedadel ve třech řadách, přičemž v prostřední řadě zřejmě najdeme dvě pohodlná tzv. kapitánská křesla.

Pod kapotou vozu by se měl objevit 2,0litrový turbem přeplňovaný čtyřválec, který by měl být k dispozici ve verzi s nižším a vyšším výkonem. Podle čínských zdrojů se však v budoucnosti očekává představení také verze s šestiválcovým motorem.

Vraťme se ale na chvíli ještě k designu, jehož inspirací se mělo stát čínské mytologické zvíře Čchli-lin, hlavní tvor z 360 živočichů žijících na souši. Pro představu - mělo by se mělo jednat o chiméru s jedním nebo vícero rohy, zelenomodrou šupinatou kůží, dračí hlavou, medvědí oháňkou a tělem i kopyty koně.

SAIC Audi Q6 v sobě ale kombinuje inspiraci čínským mytologickým zvířetem s tradičním přístupem značky k moderním SUV modelům. Nechybí tak robustní postavení, výrazná maska nebo charakteristické světelné podpisy vpředu i vzadu. Podoba vozu se však bude odvíjet také od konkrétní specifikace.

Běžná verze by měla nabízet řadu chromových dekorů a působit především stylově, zatímco sportovnější verze údajně vsadí na zatmavené plochy. Rozdíly by měly být patrné například u krytů zrcátek, D-sloupků, nástavců prahů, nárazníků nebo na kolech.

Pohled do kabiny pak ukazuje typické prostředí SUV modelů Audi s výrazným digitálním přístrojovým štítem, infotainmentem uprostřed palubní desky a menší dotykovou obrazovkou před voličem převodovky.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

15. 3. 2022 17:41
Re: čiňáci prodají rusákům drony
Nevadí, hlavne že ti chutí jesť.
15. 3. 2022 13:41
SAIC
Tak jak vidíme už i na českých webech není psáno čínské Audi, nebo Audi v Číně, ale prostě SAIC a hotovo. Tohle není Audi, ale SAIC.
15. 3. 2022 13:13
Re: Tak dobrý no,
To nikdo neví, ikdyž na těch fokách jsou obrysy. To nic na věci nemění, že o auto je prostě hnusný :no:
15. 3. 2022 12:34
Re: Takže Audi už je taky
Docela zajímavý rozhovor na Deníku N: https://denikn.cz/…rusky-politolog/?… .
Avatar - MS-sport
15. 3. 2022 12:26
Takže Audi už je taky
pro EUbojovníky E E? :D :-!