Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Rapid bude! Tady je její první nákres

David Bureš
Diskuze (5)

Na západoevropských trzích model Rapid vystřídala Scala. Jinde ve světě ale model pojmenovaný Rapid bude žít dál. Třeba v Rusku.

Škoda Auto v letošním roce nahradila na českém trhu liftback a hatchback Rapid pětidveřovým modelem Scala. Ukončení výroby Rapidu však neznamenalo jeho definitivní konec. Třeba na čínském trhu Rapid pokračuje dál, jen v modernizované podobě, která jeho design přiblížila právě Scale. Rapid ale bude žít dál také třeba na ruském trhu.

A to podle všeho nikoliv v modernizované verzi, ale rovnou v nové generaci. Naznačuje to alespoň zveřejněný nákres, o kterém mladoboleslavská automobilka prohlašuje, že je první ukázkou „nového“ Rapidu.

Ze skici vyplývá, že nový „ruský“ Rapid se svým designem přiblíží Scale. Použije obdobnou příď, s trojúhelníkovými světlomety napojenými na charakteristickou masku chladiče. Jednu podstatnou změnu tu ale najdeme, a to karoserii. V tomto případě je tříprostorová, v tuto chvíli ale těžko odhadneme, zda nadále půjde o liftback, nebo zda se Rapid změní v sedan. Takový typ karoserie je totiž na ruském trhu notně populární.

Zatím se těžko odhaduje také použitá technika. Scala přešla na moderní platformu MQB, zatímco modernizovaný Rapid v Číně si zachoval stávající architekturu PQ25. Tato jednodušší technika se očekává také pro ruský model.

O přípravách kompaktního modelu doposud označovaného jako „Scala sedan“ pro ruský trh se opatrně spekuluje už od konce loňského roku. Škoda byla vedením koncernu zaúkolována vyvinout dostupné modely pro Rusko (obdobný úkol má také v Evropě), přičemž právě kompaktní sedan by měl být jeden z nich. Ruský trh sice v posledních letech zažíval slabé období, do budoucna se ale očekává jeho opětovný růst, který chce skupina VW Group, potažmo Škoda, využít.

Pokračování Rapidu na ruském trhu je navíc logickou volbou, protože se tam tomuto modelu významně daří. Jedná se tam dokonce o nejžádanější model značky Škoda. Přizpůsobení se tamějším preferencím a nahrazení liftbacku sedanem by tak mohlo nalákat ještě více zákazníků než dosud. Tak se nechme překvapit, více se dozvíme ještě letos. Nová Škoda Rapid bude totiž představena na konci letošního roku.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
13. 10. 2019 21:28
Dobrý
Vypadá to jako auto, ne jako mimozemšťan. I ta světlá výška vypadá normálně! Teď ještě trochu zmenšit kola, nezapomenout na ruční brzdu a verzi kombi a bude to nejprodávanější auto na českém trhu :yes:

PS: uhrovatí mládenci ať si koupí rendlíkovskou kvalitu :no:
Avatar - pradeda777
9. 10. 2019 23:18
Rapid
se mě líbí daleko víc než čurala..... ;-)
Avatar - twistedTSD
9. 10. 2019 18:52
Re: K čemu je u Škody nákres nebo studie?
Ne, neměl, Vision D byl pouze designový koncept. Předobrazem Rapidu byl MissionL. A šeredný mi tedy nepřijde.
9. 10. 2019 14:11
K čemu je u Škody nákres nebo studie?
První Rapid měl také mít za předlohu krásnou studii vision D a co z toho nakonec bylo? Neuvěřitelně šeredná verze Dacie Logan od Škody.