Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová škodovka se jmenuje Roadiaq. Na silnici ji ale jen tak nepotkáte

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Škoda odhalila jméno nového auta. Roadiaq ovšem nebude vozem, který si budete moci koupit, jde o automobil, na němž pracují učni Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi.

Celkově už devátý žákovský vůz dostal jméno, které má podtrhnout "dobrodružného ducha současných průzkumníků v souladu s aktuálním konceptem značky Let‘s Explore".

Práce učňů z Mladé Boleslavi

V rámci nového projektu žákovského vozu 29 učňů Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi - ve spolupráci s jejich mistry, ale také s odborníky napříč odděleními Škoda Auto a externími experty - přetvořilo elektrické SUV Škoda Enyaq na multifunkční obytný vůz s mobilní kanceláří a s interiérem z udržitelných materiálů.

Už jste si ho ostatně u nás mohli prohlédnout, přestože Škoda vůz ještě oficiálně neodhalila. Premiéra je však naplánována ještě na červen.

Automobilka v nejnovější tiskové zprávě o projektu dodává, že Roadiaq nabídne spoustu prostoru, řadu chytrých prvků pro práci i odpočinek a také pohon všech kol. Projekt údajně představuje vizi vozidla ideálního pro digitální nomády.

Proměna Škody Enyaq na Roadiaq

Délka, šířka a rozvor výchozího modelu zůstávají téměř beze změny, s výškou 1966 mm je však Roadiaq o 35 cm vyšší než standardní Enyaq, což je dáno především nově navrženou střešní částí. Ta má zajistit dostatek místa pro práci a odpočinek.

Vůz také dostal solární panely, generující dostatek energie pro obytný prostor vozu. Roadiaq lze však také připojit k externímu zdroji elektřiny v kempech nebo na parkovištích pro karavany.

Video se připravuje ...

Mobilní kancelář pro digitální nomády

Aby bylo možné implementovat nově vyvinutou konstrukci střechy, museli učni kompletně předělat páté dveře. Těmi se nyní vstupuje do malé kuchyňky na místě, které dříve sloužilo jako zavazadlový prostor. Kromě toho lze k pátým dveřím připevnit stan, čímž vznikne ještě více obytného prostoru za vozidlem.

Stálé připojení k internetu umožňuje cestujícím pracovat odkudkoliv nebo si mohou přehrávat videa během odpočinku. Kromě funkční IT výbavy zaujme Škoda Roadiaq také interiérem a potahy sedadel z udržitelných materiálů.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

9. 6. 2023 16:50
Přijde mi lepší si na toaletu...
...zastavit na pumpě, než kvůli tomu pokaždé stavět za autem plátěnou kadibudku.
https://www.auto.cz/…en-tak-nepotkate?…
Avatar - WinDiesel
9. 6. 2023 14:24
Škoda Radiaq .... radioaktivní, nebrat
pozor študáci abyste neutrpěli nemoc z ozáření :-[] :-[] :-[]